Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lex Maria anmäldes

Förväxlade patienter, försenade diagnoser och felaktig medicinering. Antalet anmälningar enligt lex Maria ökar inom landstinget Gävleborg.

Annons

Under 2009 lämnades 41 anmälningar enligt lex Maria in till Socialstyrelsen från landstinget Gävleborg. Året innan kom 31 anmälningar in och året dessförinnan 30.

– Om det nästa år skulle öka med tio till så skulle jag inte tycka att det var fel, eftersom vi har jagat på enheterna att plocka fram de avvikelser som finns, säger Börje Svensson chefsläkare i primärvården.

Inom division operation skedde 10 anmälningar 2009. 4 anmälningar rapporterades året innan. Förväxlade kroppsdelar som behandlats, försenade cancerdiagnoser och felaktig medicinering finns med i anmälningarna.

Blanche Holmberg, chef för division operation, ser faktumet att anmälningarna ökar som positivt.

– Vi tycker att det är angeläget att verksamheten lyfter fram händelser där det gått snett. Det är positivt av anmälningarna ökar, säger hon. Vi vill ha ett öppet klimat och att ta upp det som händer vi ser det som fördel och en väldigt viktig ingång till förbättringar.

Syftet med lex Maria anmälningarna är att se över rutinerna för att vården ska bli bättre. Ett exempel är när akutmottagningen i Hudiksvall gipsade fel ben på en tvåårig pojke. Nu har alla akutmottagningar i länet skärpt reglerna. Ansvarig läkare märker upp vilket ben eller arm som ska gipsas. Den som utför gipsningen ska dokumentera det och sedan ska ansvarig läkare se efter att gipsningen genomförts som det var planerat.

 

Mer läsning

Annons