Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommuner ger förtur i bostadskön

/

Allt fler kommuner i Sverige har förtursregler i bostadskön för olika behövande grupper. I kommunala Hudiksvallsbostäder ges förtur efter individuell prövning av sociala eller medicinska skäl.

Annons

– Ett förturssystem bör finnas i en kommun om man ska kunna motivera att man har ett allmännyttigt bostadsbolag. Då måste man också ta en del av kommunens sociala ansvar, säger Nils-Erik Blomdahl vd på Hudiksvallsbostäder.

En bostadsmarknadsenkät sammanställd av statliga Boverket visar att 43 procent av Sveriges kommuner har någon typ av förturssystem i bostadskön, vilket är en ökning i jämförelse med tidigare år. De grupper som oftast får förtur av Sveriges kommuner är rörelsehindrade som behöver flytta till en bostad med bättre tillgänglighet, nyanlända flyktingar samt personer som på grund av arbete flyttat till kommunen.

De regleringar som styr förtursprövningen inom Hudiksvallsbostäder är enligt Nils-Erik Blomdahl ganska allmänt hållna, bedömningen görs från fall till fall av den enskilde handläggaren.

– Självklart blir bedömningen till viss del subjektiv och en absolut rättvisa finns ju inte. Men vi försöker göra en god bedömning i varje enskilt fall, säger han.

Enligt Nils-Erik Blomdahl beviljas sällan de personer som fått kontrakt via förturssystemet tillgång till de mest attraktiva lägenheterna inom allmännyttan.

 

 

 

Mer läsning

Annons