Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler byggolyckor på sommaren

/

Semester är inte bara sol och bad. För många är det ett perfekt tillfälle för att måla huset, bygga en veranda, eller ta tag i något annat gör-det-själv-projekt. Men med skaparglädjen följer också skaderiskerna.

Annons

Enligt statistik från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det drygt 25 000 personer varje år som skadar sig under olika gör-det-själv-arbeten. Till dessa klassas bland annat byggnationer, underhåll och reparationer som görs på fritiden. Och det är under sommarmånaderna som olyckorna slår till som värst.

– Det är helt klart vanligast under sommaren. Det gäller alla olika slags aktiviteter som görs i hemmet, också reparering av bilar, motorcyklar och inte minst hantering av ved. Men mest markant ökning är det inom bostadsrenoveringar, säger Jan Schyllander, som är utredare vid MSB.

Anders Zetterlund, som är vårdenhetschef på akutmottagningen i Hudiksvall, berättar att de, till skillnad från förra året, inte sett någon tydlig ökning för olyckor av det här slaget.

– Det har varit några fler, men inte som förra sommaren. Då kunde vi se en stor skillnad. Det handlade främst om folk som föll från tak medan de jobbade med sina sommarstugor, säger han.

Varje år vid olika slags reparationer och liknande, faller ungefär 1 000 personer ner från stegar och skadar sig så pass mycket att de tvingas uppsöka akutsjukhus. Ungefär 400 ramlar ner från byggnadsställningar och nästan 500 från tak.

Mer läsning

Annons