Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöver förskott i väntan på bidrag

Långa handläggningstider hos Försäkringskassan eller a-kassan gör att allt fler hushåll i väntan på pengar måsta ansöka om socialbidrag hos kommunen.

Annons

Hittills i år har antalet hushåll som ansöker om ett lån hos kommunens socialtjänst, ett så kallat förskott på förmån, ökat med 23 procent jämfört med samma period i fjol. Helena EK Fält, chef för försörjningsstödsenheten, räknar med att ökningen kommer att hamna på cirka 25 procent i slutet på året.

– Vi har fått mer att göra. Långa handläggningstider hos Försäkringskassan och A-kassan innebär att fler kommer hit, säger hon.

Även kommunen förlorar på långa handläggningstider. Det är inte säkert att man får tillbaka de förskotterade pengar.

– Det är svårare för oss i dag att få tillbaka pengar, säger Helena Ek Fält. En del blir inte beviljad så mycket som de trott, en del får avslag på sin ansökan, socialtjänsten har problem med återbetalningen från Försäkringskassan med mera.

Hos Försäkringskassan känner man inte igen bilden. Handläggningstiderna var långa i höstas, men i dag behandlas de vanligaste ärenden i det allra flesta fall inom 30 dagar, säger presschef Ann-Sofi Blomkvist.

– Bilden som sprids stämmer inte längre. Generellt sett har vi inga långa handläggningstider i dag, möjligtvis är det enskilda ärenden. Däremot är handläggningstiderna för omprövningar för långa.

Mer läsning

Annons