Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjolårets kräftor kvar i frysdisken

Förra veckan var det kräftpremär enligt de gamla reglerna, men i frysdiskarna dominerar fortfarande kräftor som förpackades i fjol.

Annons

Av arton kontrollerade sorter som säljs på Hemköp, Coop och Ica Maxi var bara sex förpackade i år.

På Ica Maxi är en av de tio sorterna infryst för mer än två år sedan, i juli 2008: Ullmo turkiska kräftor för 169 kronor/kilo.

Då räknade Ullmo med tre års hållbarhet och bäst-före-datum är således angivet till slutet av juli 2011 - men sedan dess har hållbarhetstiden ändrats och kräftorna skulle ha gått ut om man följt de nya riktlinjerna.

Det råder delade meningar om frystidens betydelse.

Pandalus vd Peter Arvidson säger att smaken inte påverkas alls och att en kräfta som varit frusen i fyra år vann ett blindtest för branschfolk för några år sedan.

Nils Peterson som är forskare på Fiskeriverket säger till Expressen att kräftorna kan bli torrare med tiden om de förpackats dåligt, men att de inte är någon hälsorisk.

Hudiksvallskrögaren Håkan "Hogge" Strandell dömer däremot ut frysta kräftor helt och hållet.

- Jag skulle aldrig köpa en fryst kräfta. Inte en fryst fisk heller, säger han.

Mer läsning

Annons