Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina minnen av konstnärspar

/
  • I det stora rummet visas skulpturer och målningar av Knut-Erik Lindberg och Wiveca Claeson-Lindberg. I förgrunden sklulpturmodellen Myrorna. I bakgrunden syns bland annat deras porträtt av varandra, målningen Knutte av Wiveca, och terrakottahuvudet Wiveca, av Knut-Erik.
  • Alg-e-bra, glasyr på kakel, av Wiveca Claeson-Lindberg.
  • Linje, bronsskiss till utsmyckning på Telefonplan i Stockholm, av Knut-Erik Lindberg.
  • Harlekin & Pierrot, en pastell från 1948 och ett linoleumtyck/akvarell från 1985.
  • Tema Miljö och livet, emalj på plåt av Wiveca Claeson-Lindberg, från 1995.
  • Wiveca, terrakottahuvud av Knut-Erik Lindberg.

En liten pärla bland de många utställningarna som visas i sommar är den minnesutställning som pågår till den 29 juli i Tingshuset i Delsbo. Knut-Erik Lindberg och Wiveca Claeson-Lindberg var ett känt konstnärspar som satt åtskilliga avtryck i Hudiksvall och Delsbo liksom på andra håll i landet. Nu har deras barn satt ihop skisser, målningar och skulpturer från deras rika produktion från mitten av 1900-talet.

Annons

Formsäkra var de båda, och lekfulla i uttrycket. Det märks inte minst i Knut-Erik Lindbergs modell till utsmyckning i Eskilstuna, Myrorna, och i Wiveca Claeson-Lindbergs skisser till textilier och verket Alg-e-bra, en glasyr på kakel som gjordes till ett badhus i Göteborg 1959.

Skisser, målningar, skulpturer, textila vävar och applikationer visas i utställningens två rum. Liksom en intressant pärm med tidningsklipp om det produktiva konstnärsparet som under ett antal år bodde i Delsbo. Här berättas bland annat historien om skulpturgruppen Harlekin och Pierrot, som nu står på Storgatan mellan Guldsmeden och Fyren i Hudiksvall.

Knut-Erik Lindberg (1921–1988), tillhörde konstnärsgruppen 1947 års män som "stod för den konkreta konstens genombrott i Sverige". Han beskrivs i olika sammanhang som realist, primitivist, surrealist och lite av varje får vi exempel på i utställningen. I Hudiksvall finns även hans skulptur av agitatorn Mäster Palm i före detta Folkets hus och på fasaden till Ede skola i Delsbo sitter kopparplåten Dellens vågor.

Wiveca Claeson-Lindberg (1920–2004) gjorde sig framför allt känd som en skicklig textilkonstnär. Hon har bland annat skapat emaljen Framtidens mat i grundskolans matsal i Delsbo och textilier i församlingshemmet i Bjuråker. Ett av hennes mest kända verk, det stora sagoberättartältet Kalifens trädgård som gjordes till Eskilstuna bibliotek, visades för ett tiotal år sedan upp på Moviken Art av dottern Elisabeth Lindberg, också hon konstnär.

Mer om de två finns att läsa i utställningen.

Mer läsning

Annons