Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmklippning utan motsvarighet i världen

/
  • Håkan Karlssons startar nätverk för filmklippning i Gävleborg. Modern fiberoptik möjliggör klippning på distans. Foto: Katarina Hansson/arkiv

Hudiksvalls kommun har bidragit med 50 000 kronor till ett regionalt filmarbetarnätverk. Med fiberteknik kan klippare och redigerare sitta i Hälsingland och producera storfilmer. Nätverket ska samordna resurserna.

Annons

The Cloud Resource heter projektet som ska samla filmarbetare i ett nätverk i Gävleborg och Dalarna. Inriktningen ska ligga på filmproduktionens efterarbete som består av klippning, ljud- och ljusläggning. Lisette Boman från Friggesund är en av filmarbetarna i nätverket.

– Idén känns lovande. Jag tror på nätverkande och att man blir starka tillsammans. Dessutom är det är bra att nischa in sig och visa att vårt distrikt är bra på just efterproduktion av film.

Traditionellt sker mycket av filmarbete i Stockholm, men Håkan Karlsson i Kilafors, filmklippare och grundare till nätverket, hade andra drömmar om var han ville bo.

– Många ruskade på huvudet till en början och sa att det aldrig skulle funka. Men jag har gjort tretton Wallanderfilmer, Millennium–trilogin och håller nu på med två norska långfilmer, säger han.

Håkan Karlssons företag HAWC använder fiberoptik från Fiber Optic Valley i Hudiksvall och den snabba tekniken möjliggör filmklippning på distans utan motsvarighet i världen. Lisette Boman träffade Håkan Karlsson under sina studier på Dramatiska Institutet och ser fram emot samarbete inom nätverket.

Mer läsning

Annons