Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fikru Maru - Nu kan han bli en fri man

/
  • Sedan drygt två år tillbaka sitter Hudiksvallsläkaren Fikru Maru fängslad i Etiopien.

På tisdagen kan etiopisk domstol släppa Hudiksvallsläkaren Fikru Maru fri. I över två år har han suttit fängslad i landet.

Annons

Det var i maj 2013 som Fikru Maru fängslades misstänkt för mutbrott i samband med att han försökte föra in medicinsk utrustning i Etiopien. Fikru Maru driver en hjärtklinik i Addis Abeba, landets huvudstad.

Därefter har åtalet förändrats till att han skulle ha försökt utöva påtryckningar på Etiopiens förre tullminister. Ett 50-tal andra personer är också åtalade i det som beskrivs som en korruptionshärva. Ännu har ingen dom fallit.

När domarna i mars skärskådade åklagares bevisning och tog över förhöret av vittnena fick försvaret förhoppningar om att Fikru Maru skulle friges. Sedan dess har domstolen sammanträtt åtta gånger utan att Fikru Maru frigivits och nu är det alltså nionde gången.

Sverige har varit försiktig med att lägga sig i processen, men statsminister Stefan Löfven tog upp frågan med etiopierna när han besökte landet i februari och juli. Utrikesminister Margot Wahlström har lyft hans fall i riksdagen och Utrikesdepartementet har följt utvecklingen och stött på etiopiska ambassaden.

Fikru Maru är ursprungligen från Etiopien, men är svensk medborgare sedan 1975. Han är utbildad till läkare i Sverige och har en halvtidstjänst som hjärtläkare på Hudiksvalls sjukhus. Tidigare har han arbetat som överläkare på bland annat Danderyds sjukhus och Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Läs mer om Fikru Maru

Mer läsning

Annons