Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femte läroverket stod klart för 200 år

Den 22 september är det 200 år sedan Hudiksvalls femte läroverk togs i bruk. Det används i dag av kulturskolan och här fanns tidigare bibliotek och senare utställningslokalen 316 kubik. Byggnaden ligger på Storgatan i Hudiksvall på gränsen till Fiskarstan.

Annons

Det var på drottning Kristinas tid som Hudiksvall fick sitt första läroverk. På tisdag är det 200 år sedan det femte läroverket togs i bruk.

– Men invigningen hölls först ett år senare med ärkebiskopen. Och säga vad man vill, men Hudiksvallsborna kan det här med festligheter, säger Lennart Ersson, som är aktiv i Hudiksvalls hembygdsförening och berättar att soldater kallades in för att hålla ordning i samband med invigningen.

Mer med Lennart Ersson? Hör honom berätta om Hudiksvall här

Vilket var då Hudiksvalls femte läroverk? Jo, det ersatte det fjärde läroverket som stod på sank mark vid Skvallertorget. Det byggdes skyndsamt för att ersätta det tredje läroverket som brändes av ryssarna 1721. Det vi i dag kallar Läroverket invigdes 1915 och genomgår just nu en större renovering för att bli en modern grundskola.

Läs om renoveringen här

Det femte läroverket togs i bruk 22 september 1815 och ligger längs Storgatan. På den tiden fanns bara låga enplansbyggnader i området och längre österut fanns Fiskarstan. Byggnaden är kanske mest känd för att här fanns galleri 316 kubik, tidigare var det kommunbibliotek där och nu ska Hudiksvalls kultur- och fritidsförvaltning flytta in.

– Genom läroverket fick Hudiksvall en samlingslokal och gymnastiksal och det var betydelsefullt. Men ganska snart var byggnaden för trång, berättar Lennart Ersson.

Så 1868 stod nästa byggnad klar, den som ofta kallas för Wallnersgården efter tygfirman som höll till där. I dag är det kulturskolan som huserar i byggnaden. I Skolparken hölls gymnastik och vapenövningar.

Under senare delen av 1800-talet växte Hudiksvall och skolan hade som mest runt 200 elever och blev för trång. Dessutom ställde staten krav på att läroverk skulle vara byggda i sten, så som Läroverket är.

– Hudiksvall fick dispens från kravet på sten eftersom det runt 1815 inte fanns någon som kunde bygga i sten och den enda stenbyggnaden i stan var kyrkan, säger Lennart Ersson.

Lyssna också på: Stadsvandra i Hudiksvall med Lennart Ersson

Mer läsning