Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel" stil gör unga till villebråd

/
  • En grupp ungdomar har utsatts för trakasserier för att de inte ser ut som alla andra.

Under våren har flera ungdomar hotats, kränkts och misshandlats på grund av sitt utseende. Nu väcks frågan om det inte går att se ut hur man vill i en liten stad som Hudiksvall.

Annons

På onsdagen före Kristi himmelsfärdsdagen cirkulerade ett varningssms hos ett flertal ungdomar i Hudiksvall. ”Gå inte själva på stan, det är ett gäng som är ute efter oss. Håll er framför allt borta från området runt stationen.”

Många av de som fick smset har också känt sig utsatta.

En 15-åring har blivit sparkad i magen, slag har utdelats, likaså hot och kränkningar.

Enligt Skolverket så säger var tionde elev att de varit mobbade någon gång under de närmaste tre åren. Genom att välja att se annorlunda ut blir man mer utsatt, och det är inte bara i skolan som problemen finns.

En kille som vi kan kalla Martin väljer att vara anonym för att inte bli mer utsatt. Han berättar om hur problemen stegrats.

- Det började kännas mer hotfullt när de började be om våra nummer och hotade att söka upp oss hemma.

- Vi som känner oss utsatta i min bekantskapskrets är såna med utstickande stil. Ofta blir vi benämnda som emos, säger en annan kille som vi kan kalla Simon.

Vad personerna egentligen menar med emos är mer oklart.

- Ofta syftar de på att vi bara deppar och skär oss, säger Simon.

Och visst ser han en koppling mellan den svarta stilen och att skära sig även om det gäller långt ifrån alla. Han tror att anledning att just ”emos” blir utsatta kan vara för att folk hellre ger sig på de som kanske redan mår dåligt, de är lättare mål. Han tror också att deras klädsel kan anses som provocerande.

- Men det borde vara okej, folk borde inte lägga sig i hur man ser ut när man går på stan som vanlig civil, säger Simon.

Både Simon och Martin tar upp att i skolan fanns mobbning men där fanns lärare att vända sig till. Vart ska de vända sig nu?

Hos polisen känner de inte att de kunnat få tillräckligt med hjälp då det är svårt att finna tillräckligt med bevis. Närpolischefen Jan-Inge Bexell håller med om att det kan vara svårt för ungdomarna att få hjälp.

- Har de inte tillräckligt med bevis kan det inte bli något åtal av anmälningarna och går de till kommunen blir det säkerligen skickade till oss, säger Jan-Inge Bexell.

Enligt Bexell var inte polisen i Hudiksvall medveten om vad som förse gick innan ett tjugotal personer som känt sig utsatta uppsökte polisen den 22 maj. Men han säger att det ofta är så att bråken ökar under våren och sommaren.

 

Mer läsning

Annons