Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre klamydiafall första halvåret i år

De senaste åren har antalet fall av klamydia i Hudiksvall ökat och förra året var sjukdomen nästan dubbelt så vanlig här som i landet i genomsnitt. Men i år verkar trenden ha vänt.

Annons

Under 2014 nådde Hudiksvalls kommun rekordnivån på 710 upptäckta fall av klamydia per 100 000 invånare, samtidigt som motsvarande siffra för hela Sverige var 371 fall. Hudiksvall hade då legat en bra bit över genomsnittet i landet under flera år i följd. Men i år kan trenden vara på väg att vända. Första halvåret i år låg Hudiksvalls kommun nämligen under riksgenomsnittet för upptäckta fall av klamydia i förhållande till folkmängd. Hudiksvall går därmed på tvärs mot regionen som helhet, som har sett minskade siffror de senaste åren, men en ökning första halvåret i år. Antalet fall som upptäcks brukar dock vara som störst efter sommaren.

Landstinget har länge kämpat med att försöka få ner spridningen av klamydia i Hudiksvall. Ing-Marie Andersson, barnmorska på ungdomsmottagningen, tror att en bakgrund till de tidigare mycket höga siffrorna kan vara det omfattande nöjeslivet.

– Det är väldigt mycket drickande och krogsväng här. Alla vet i nyktert tillstånd hur man ska skydda sig, men i skarpt läge glömmer man bort det, eller vågar inte ta upp det med sin partner, säger hon.

HIV/STI-gruppen i Hudiksvall har delat ut kondomer på krogarna, Hudiksvalls marknad, Hudikkalaset och Pride Hudik och även på till exempel fritidsgårdar. Ungdomsmottagningen har sponsrat alla idrottsklubbar med medlemmar över 15 år med kondomer som ledarna delar ut. Dessutom finns det alltid gratiskondomer att hämta på ungdomsmottagningen och personalen pratar om kondomanvändning med dem som kommer dit.

Ing-Marie Andersson tror att det viktigaste för att minska spridningen av klamydia och andra könsjukdomar är ständiga påminnelser.

– Det tror jag har mycket större effekt än att vi kommer ut en gång om året och pratar i skolorna. Egentligen skulle rektorn kunna använda högtalarna varje fredag för att säga "trevlig helg och kom ihåg att skydda er", säger hon.

Ungdomsmottagningen erbjuder drop-in-testning för klamydia och det finns även möjlighet att beställa hem provtagningskit från klamydia.se. Drygt 40 procent av all provtagning för klamydia sker dock via partnerspårning.

– Vi jobbar mycket med partnerspårningen och har certifierade partnerspårare. Klamydia är lurigt, för man känner inte alltid att man har det. Det är inte alla som har några symptom, säger Elaine Persohn, HIV/STI samordnare på region Gävleborg.

Mer läsning

Annons