Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre elever väljer lärling

/
  • Johanna Johansson är 22 år och arbetar som målarlärling vid Hudiksvalls bostäder.

Förra läsåret minskade antalet elever som började i gymnasial lärlingsutbildning. Skolverkets bedömning är att det dels beror på ett svagare intresse för yrkesprogram.

För Johanna Johansson, som läste Bromangymnasiets byggprogram med inriktning mot måleri, har den nära kopplingen till yrkeslivet bara varit positiv.

Annons

Johanna Johansson visste inför valet till gymnasiet att hon ville gå ett praktiskt program. Hon kollade runt bland de olika alternativen och beslutade sig till sist för att välja byggprogrammet. Där är minst 15 veckor avsatta för arbetsplatsförlagd utbildning, APU.

– Jag valde att få vara ute på företag en eller två dagar i veckan, istället för att ha praktiska dagar inne på skolan. Det tyckte jag var jättebra. Redan då fick jag insynen i hur det var att arbeta där, berättar Johanna Johansson.

Skolverket ser nu en trend där allt färre elever söker sig till gymnasieskolans yrkesprogram. Det förklaras som en av anledningarna till minskningen av antalet elever som började i gymnasial lärlingsutbildning förra läsåret.

Två andra orsaker bedöms vara mindre elevkullar och skärpta krav. Förra året infördes ett absolut krav på att skolan som erbjuder lärlingsprogram ska upprätta ett utbildningskontrakt mellan eleven och arbetsgivaren, för att få statsbidrag från Skolverket.

Johanna Johansson förklarar att hon skulle rekommendera blivande gymnasieelever att välja ett yrkesprogram.

– Man kommer lätt in i yrket. Om man till exempel går naturprogrammet är man inte utbildad till något särskilt när man går ut. När jag var färdig var jag målarlärling och kunde söka jobb som det direkt.

Hon har inte upplevt något negativt med att vara lärling. Däremot har hon flera gånger stött på fördomar i samband med att hon är en tjej i en mansdominerad bransch.

– Det ska jag inte sticka under stolen med. Ofta ringer vi och pratar med hyresgäster innan vi ska göra ett jobb. Och jag tror aldrig att någon av mina manliga kollegor fått frågan om målaren kommer att höra av sig. Men när de hör en kvinnlig röst tror de att jag jobbar på kontoret, trots att jag presenterat mig som målare, säger hon.

Mer läsning

Annons