Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt och ensamt att jobba utan kollegor

/

Under de senaste 20 åren har antalet ensamarbetande ökat i Sverige. Förr samlades man på ett kontor på morgonen, nu åker man nu direkt till jobb på olika platser ute i samhället.. Arbetskamrater ser man sällan och aldrig, och man blir isolerad i sin yrkesroll. Psykisk påfrestning och fysiska skaderisker är uppenbara faror för den som jobbar ensam.

Annons

Under de senaste åren har bland annat Landsorganisationen, LO, drivit frågan om bättre förutsättningar för ensamarbetande. I Arbetsmiljöverkets riktlinjer pekar man på risker för kroppsskada eller våld, och att det är psykiskt påfrestande att vara isolerad från andra människor när man jobbar.

Undersökningar tyder också på att ensamarbetare riskerar att drabbas av depression, olust, utsatthet och en känsla av otillräcklighet, av minskad social kompetens och förlust av färdigheter. Det kan helt enkelt vara ledsamt att inte ha gemenskap på en arbetsplats, och kunna umgås med arbetskamrater.

Berne Henriksson, planerare vid Holmen Skog i Delsbo, arbetar ensam en stor del av året.

– Under december, januari och februari tillbringar jag tre fjärdedelar av arbetstiden inne på kontoret, och under resten av året tillbringar jag tre fjärdedelar av arbetstiden ute. Då är det skogen som gäller, förklarar Berne Henriksson.

Utejobbet handlar om att förbereda avverkningar, från gallring till slutavverkning på egen skog. Arbetet utförs i ensamhet, med på sin höjd fåglarna som sällskap. På slippriga stenar, bland nedfallna träd, och i snårig terräng. Men Berne Henriksson trivs med att jobba ensam.

– Jag tycker faktiskt att jag oftast får ett bättre arbete utfört om jag jobbar ensam. Jag är väldigt social, och tycker om att umgås med människor. Vi pratar ju på kontoret när man kommer in på morgonen, och man hör av sig när man är klar. Men lunchen äter jag ensam ute, och jag trivs väldigt bra med det.

Mer läsning

Annons