Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårhuset får stå kvar

Det omtvistade fårhuset i Rösånger får stå kvar. Länsstyrelsens naturvårdsenhet har, ett år efter anmälan om svartbygge, beslutat att inte kräva några förändringar på fastigheten.

Annons

Anmälan om svartbygge kom till Hudiksvalls kommun 12 maj i fjol, och personal från plan- och bygglovskontoret besökte platsen. Man fann att ett hus var byggt nära stranden, att det var indelat i rum, och att det pågick installation av en del bekvämligheter.

Byggnadsnämnden i Hudiksvall krävde så småningom att byggnaden kulle tas bort, men husägaren överklagade till länsstyrelsen. Huset var att betrakta som ekonomibyggnad för jord- och skogsbruk, framhöll han, och han behövde det för att kunna bedriva bland annat fårskötsel på platsen.

Eftersom kommunen formellt sett var fel myndighet att fatta beslut, tog länsstyrelsen över, för att avgöra tvisten. Ärendet var inlett före 1 juli 2009, då länsstyrelsen fortfarande var tillsynsmyndighet i strandskyddsfrågor.

Hudiksvalls kommun har hävdat att man fattade beslutet med länsstyrelsens goda minne. Men efter syn på platsen har nu länsstyrelsen slagit fast att det handlar om en ekonomibyggnad, men påpekar också att den endast får användas som ekonomibyggnad för jord- och skogsbruk.

Mer läsning

Annons