Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny och Diva vann direkt

/
  • Fanny Forsberg och schabradoren Diva vann första pris i en lydnadstävling förra helgen. Ingen av dem har någonsin tävlat förut.
  • Övning ger färdighet. 16-åriga Fanny Forsberg och hunden Diva tränar lydnad ett par timmar varje helg.

Varken Fanny Forsberg eller Diva hade ställt upp i en tävling tidigare. När så lydnadsträningen de två ägnat sig åt skulle bedömas av en domare, undanröjde de allt motstånd och kammade hem förstapriset.

Annons

När Fanny Forsberg säger sitt, så sitter Diva. När hon säger kom, så kommer Diva. Men när hon säger ligg, då gör Diva lite som hon vill.

- Det är det vi har haft lite problem med, det tar mest tid när vi tränar tillsammans, förklarar Fanny Forsberg och ger Diva en klapp på bröstet.

Och när Fanny Forsberg ger diva en klapp på bröstet, kelar och berömmer, så tittar Diva så tillgivet på sin tränare att de bruna ögonen talar ett språk som både människor och hundar kan förstå.

Diva är en femårig schabrador, det vill säga en korsning mellan schäfer och labrador. Hon tränas av 16-åriga Fanny Forsberg från Hudiksvall, och för drygt en vecka sedan vann de första pris i en lydnadstävling. Ingen av dem hade någonsin tävlat tidigare, men med 171 poäng knep de förstaplatsen bland 15 tävlanden i samma klass.

- Jag var jättenervös. Domarna tittar mycket på kontakten mellan hund och människa, förklarar Fanny Forsberg och visar:

De går över grusplanen vid Skidstadion; Fanny Forsberg med bestämda steg och Diva alldeles intill, sneglandes uppåt som för att invänta nästa signal. Det är linförighet, kommandon och vändningar som bedöms av tävlingens domare. När Diva visar vad hon kan inför fotografens kamerasmatter, är det som att hon sträcker litet extra på sig.

Fanny Forsberg och Diva har varit promenadkompisar i ett par års tid. De började träna lydnad för ett år sedan. Fanny Forsberg går på naturbruksgymnasiet i Ljusdal och bor på skolans elevhem under veckorna. När hon är hemma i Hudiksvall över helgerna hämtar hon Diva hos hennes ägarinna, en kompis farmor, och beger sig hit till Skidstadion där de tränar ett par timmar åt gången.

Mer läsning

Annons