Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerådgivaren: "Måste få ta tid"

Fler än man tror lyckas reparera relationen efter ett svek, säger familjerådgivare Ulla Johansson. Men man måste vara beredd att ge förhållandet tid.

Annons

Missbruk, otrohet, ekonomi, hemligt liv på internet, tidigare partners eller en dold HBTQ-identitet i garderoben – skälen bakom kriserna är oändliga.

Läs även Många relationer rasar i juletid.

Men enligt Ulla Johansson, familjerådgivare i vid Hudiksvalls kommun, lyckas många par ändå hitta tillbaka.

– Det är inte det vanligaste, och det är ett hårt arbete. Men, det är ett hårt arbete att skiljas också.

Läs även: Livet rasade på en sekund: "Det gjorde så ont att jag trodde jag skulle dö"

Hur gör man då den ena känner sig kränkt och sviken?

– Rusa inte iväg. Det är viktigt att reflektera, undersöka förutsättningarna: går det att hitta något positivt i förhållandet man har?

Livsavgörande beslut bör inte tas då allt är upp-och-ner, poängterar Ulla Johansson, i synnerhet om man har barn tillsammans anser hon att par borde fundera över hur man vill gå vidare:

– Vi är väldigt bra på att sköta om allt annat: hus, jobb och fritid, men paret måste också ha näring. Varje par är unikt. Det är angeläget att lyssna till vars och ens upplevelse av det som eventuellt hänt och att undersöka om viljan och motivationen för att hitta varandra på nytt finns.

Kan inte lång och varaktig söndring ligga bakom?

– Jo, och då kan krisen vara språngbrädan ur ett dåligt förhållande för den ena, men man är två. Det är viktigt att vänta in den som tappat fotfästet, inte bara packa och sticka.

Och om man vill "limma ihop" förhållandet?

– Det måste få ta tid. När man tar till svek och lögner finns plötsligt både tid och fantasi för att göra undanflykter. Men hur mycket kan vi jobba på att hitta lusten, tilliten och tryggheten igen? Alla relationer har skuggsidor, men det är viktigt att undersöka om vi kan fylla mer i den positiva vågskålen.

Vad är vanligaste kommentaren hos dem du möter?

– Vi borde ha gått hit för länge sedan!

Mer läsning

Annons