Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt barnbarn hade peruker i bilen

/

Åklagaren tror att de åtalade tänkte stjäla från åldringar.

Annons

Sex peruker, plasthandskar, skoskydd och lappar med adressuppgifter till äldre människor. Dessutom en plånbok med en falsk id-handling som ger sken av att personen är kommunanställd.

Kammaråklagare Christer Sammens plockade fram materialet ur påsar och radade upp det på bordet framför sig i rättssalen.

– Syftet är att lura åldringar, sa han när barnbarnsrättegången fortsatte på torsdagen.

Den här dagen tog upp ett sidospår, där ett av de misstänkta "barnbarnen", 47-åringen, är åtalad för förberedelse till grov stöld tillsammans med sin exhustru och ytterligare en kvinna.

Trion greps på Söder i Stockholm i mars 2011 men släpptes senare. Hos exfrun hittades ytterligare peruker och lappar med uppgifter om äldre människor. I vissa fall fanns antecknat om personen bodde ensam och hur det stod till med minne och syn.

Den 51-åriga exhustrun sa att hon hade perukerna efter sin avlidna mormor som bar peruk. Adressuppgifterna hade hon fått av en annan person och de skulle användas vid mattförsäljning.

Enligt henne hade skoskydden och handskarna använts med tanke på närstående med dåligt immunförsvar.

På måndag fortsätter rättegången. Då handlar det återigen om 47-åringen och 45-åringen som misstänks ha lurat och försökt lura drygt 130 äldre i Hälsingland och över hela landet genom att utge sig för att vara deras barnbarn som behöver låna pengar.

Mer läsning

Annons