Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallolyckorna är de mest dödliga

/
  • Pia Andersson, omsorgsförvaltningens chef, hoppas att det förebyggande arbetet ska minska fallolyckorna.

Ett fall är den klart vanligaste dödsolyckan och det är betydligt vanligare än att dö i trafiken.

Annons

Under 2010 omkom nästan 1 600 personer i Sverige efter en fallolycka och det är framför allt äldre personer som drabbas. Under 2010 omkom 2 894 personer till följd av en olycka i Sverige. Omkring hälften var ett fall medan trafiken stod för cirka 300, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Fallolyckor är kanske ett av de största samhällsproblemen vi har men det läggs lite samhällsresurser på det, säger Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

MSB har tagit fram statistik som visar hur många 65 år och äldre som har vårdats minst ett dygn på sjukhus efter en fallolycka under 2010. I Hudiksvalls kommun var det totalt 216 personer och i Nordanstig 57. I Gävleborg dog 62 personer efter ett fall under 2010 och 58 av dem var 65 år eller äldre.

– Vi uppmärksammade för några år sedan att det här var ett stort problem och har jobbat med det sedan dess tillsammans med primärvården, akuten, Hudiksvallsbostäder, tekniska förvaltningen och affärsidkarna i staden. Det handlar om att vilstolar sätts upp i trappuppgångar och i affärer och att det blir sandat. Men framför allt om att informera, informera, informera, säger Pia Andersson.

Över hälften av alla 65 år och äldre som skadar sig gör det i sitt egna hem. Hudiksvalls kommun erbjuder alla som fyller 80 år under året, och som inte har någon insats från kommunen som till exempel hemtjänst, att få information om bland annat fallolyckor. Både i grupp och som hembesök för att få hjälp med att få sitt hem säkrare.

– Man ska ju absolut inte klättra när man är gammal, då ska man i stället ta kontakt med kommunens fixartjänst eller något liknande som kan hjälpa till med det. Sedan handlar det om att se till så att mattor ligger still och att sladdar och trösklar inte är i vägen. I badrummet ska man gärna ha halkmatta, handtag på väggen och duschpall, för där inne slår man sig mycket värre eftersom allt är så hårt, säger Gunilla Eriksson som jobbar med uppsökande och förebyggande arbete i kommunen.

Mer läsning

Annons