Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: ISS bryter lagen

/

Nu sägs ytterligare tre lokalvårdare upp från ISS på Hudiksvalls sjukhus.
Samtidigt erbjuds de att komma tillbaka och jobba timmar.
– Om detta stämmer bryter ISS mot LAS, säger facket.

Annons

I torsdags avslutades provanställningarna för tre lokalvårdare som jobbar för städföretaget ISS på Hudiksvalls sjukhus.

Enligt företaget är det arbetsbrist, trots att lokalvårdarna själva säger att de har alldeles för mycket att göra. Enligt de uppsagda personerna måste extra personal ofta kallas in på helgerna.

Alla de tre uppsagda säger att de har fått frågan om de kan komma tillbaka och hoppa in på timanställningar senare.

– De frågade om de får ringa in mig om de skulle behöva folk framigenom. Helst av allt skulle man väl vilja säga nej och inte komma tillbaka, men det är inte lätt att tacka nej till att tjäna pengar heller, säger en av de uppsagda som vill vara anonym för att inte ligga sämre till hos cheferna på ISS.

Enligt facket Kommunal är det i så fall ett klockrent brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS. Man kan inte stapla olika anställningsformer på varandra, som ombudsmannen Tony Skoog uttrycker det.

– Det känns som att de kör sitt eget lilla race och inte har koll på vad de håller på med, säger lokalvårdaren.

Kommunals ombudsman Tony Skoog försöker nu få till ett möte med ISS för att reda ut vad som sagts.

– Om det är som våra medlemmar säger så kommer vi att driva detta. Eller så hoppas vi att ISS ändrar sig när vi börjar ställa våra frågor, säger Tony Skoog.

Enligt ISS bolagsjurist Patrik Frank behöver de anställda inte oroa sig för att något ska gå oriktigt till.

– När det gäller uppsägningar förhandlar vi dem med kommunal så att allt blir rätt och riktigt enligt gällande arbetsrätt och kollektivavtal. Facket bevakar rättigheterna, och vi kommer att komma överens, säger Patrik Frank.

I maj skrev vi en rad artiklar om missförhållanden för lokalvårdarna på sjukhuset i Hudiksvall. Det handlade bland annat om dålig ledning, bristande rutiner och scheman som inte fungerade.

Sedan dess har den lokala driftsledaren bytts ut. Kommunal och ISS har också inlett en dialog som facket betecknat som konstruktiv.

Även Region Gävleborgs avtalsdirektör Petter Karlsson är nöjd med utvecklingen så här långt. Han vill inte kommentera vad det skulle innebära om ISS inte skött uppsägningarna på rätt sätt.

– Jag vill inte föregå utredningen. Om misstankarna stämmer får jag sätta mig och resonera med ISS, säger Petter Karlsson.

Läs även:

"Vi blir utbildade i att slarva"

Invandrarkvinna hade inte "rätt utseende"

"Helt oacceptabelt"

Mer läsning

Annons