Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken oroade över konflikt

/

Sex fackliga företrädare uttrycker stor oro för att den nya kultur- och fritidsförvaltningens organisation ännu efter åtta månader inte är införd.

Annons

– Vi är oroliga för att förvaltningschefen inte fått möjlighet att genomföra sin organisation på grund av att konflikten i förvaltningen tar hennes tid i anspråk, säger Gunilla Nybom, fackförbundet DIK, Dokumentation, Information och Kultur, som tillsammans med Vision och Lärarförbundet står bakom kritiken.

Både den politiska ledningen och förvaltningen måste ta sitt ansvar på ett professionellt sätt skriver facken och de avslutar med att rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän måste vara tydlig och bygga på ömsesidig respekt.

En utredning från företagshälsovården drar slutsatsen att en medarbetare på förvaltningen blivit utsatt för kränkande behandling av kultur- och fritidsnämndens ordförande Nina Burchardt (S). Det gäller händelser i början av året, då förvaltningen hade två olika tillförordnade förvaltningschefer och ordföranden tog på sig en arbetsledande roll. Först i april tillträdde Jenny Lönnroos sin tjänst som förvaltningschef.

Alla frågor hänvisas till kommunchef Bengt Friberg av kommunalrådet Mikael Löthstam (S) som ändå säger:

– Jag hade förstått det bättre om facken kommit med sin skrivelse för fyra månader sedan.

Men det är nu som den fackliga samverkansgruppen framför kritik och uttrycker stor oro över hanteringen av den konflikt som "sedan flera månader pågår mellan politiska ledningen och tjänstemännen i ledningsorganisationen", skriver samverkansgruppen.

– Förvaltningschefen får fortfarande inte tid att inrätta den nya organisationen och då fungerar inte förvaltningen, säger den facklige representanten Gunilla Nybom.

Mer läsning

Annons