Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få poliser bevakar sommartrafiken

/
  • Håkan Westerlund finjusterar inställningarna innan kameran lämnas på sin plats.
  • Berndt Sundqvist mäter avståndet till den magiska punkten. Kamerans räckvidd ligger mellan 14 och 100 meter.
  • Håkan Westerlund och Berndt Sundqvist riggar upp sin mekaniska hjälpreda. Sedan får den stå några timmar och göra sitt.
  • Polisen har fullt upp under sommaren: trafiken är intensiv och medarbetarna har semester. Men kameran vakar.
  • Kameran laddas med minneskort, där fartsyndarna fastnar. Alla som överskrider tillåten hastighet fotograferas.
  • Mitt i semestertrafiken står den mobila kameran, som ett vakande öga. Alla bilar räknas, fartsyndarna fotograferas.

När trafiken är som tätast, är poliserna få. I Hudiksvall är styrkan halverad under semesterperioden, och det är bråda dagar för de som är i tjänst. Kontrollerna av nykterhet och hastighet prioriteras i sommartrafiken. Bevakningen av den tunga trafiken kommer en aning i skymundan, för en tid.

Annons

– Under det övriga året ägnar vi oss mycket åt den tunga trafiken. Där har det blivit en del förändringar under de senaste åren, vi har fått allt fler engagemang som riktar sig mot den tunga trafiken. Dessvärre har vi egentligen för få som har fullständig utbildning för att göra de kontrollerna, berättar Bo Wexell, chef vid Hudiksvallspolisens trafikenhet.

Fortkörning är det vanligaste problemet, uppger Bo Wexell. Laser, videobevakning från bil, och den mobila övervakningskameran är några av polisens redskap, som används för att uppmuntra trafikanterna att lätta på gasen.

– Vagnen med kameran kör vi ett par gånger i veckan. Och närpolisen ska också i mån av tid och resurser hålla koll på trafiken. Men just nu är det semester även för oss, och jag har full styrka igen i mitten av augusti.

Vid det laget har den mest intensiva trafiken börjat ebba ut, och svenskarna har återgått till vardagen.

– Men då kommer de utländska turisterna. Och vi har för övrigt väldigt ofta resande bland de som kör för fort, folk som har körkortet som levebröd, konstaterar Bo Wexell.

Mer läsning

Annons