Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få har individuella planer

Den som har en insats enligt lagen om stöd och service till personer med vissa funktionshinder, LSS, har också rätt till en individuell plan. Det kräver dock ett aktivt val, och de individuella planerna har inte fått genomslag i Hudiksvall.

Annons

I Hudiksvall har 260 personer någon insats enligt LSS, men bara 13 personer, 5 procent, har individuella planer. I länet fanns år 2009 1 923 personer med LSS-insatser, varav 208 stycken, 11 procent, hade individuella planer.

Trots den låga frekvensen höjer sig Gävleborgs län över riksgenomsnittet, där år 2003 6,5 procent hade individuella planer, och år 2009 6,6 procent. Kommunernas informationsrutiner kan skilja sig åt, vilket kan påverka resultatet.

– Vi hade en kampanj under 2006, då vi skickade ut information till alla som berördes, det vill säga alla som hade någon insats enligt LSS. Och nu pratar vi om att skicka ut skriftlig information igen, berättar Lena Landin, LSS-handläggare vid Hudiksvalls kommun.

En individuell plan enligt LSS ska ge den enskilde inflytande och överblick över insatser som ges till personen, utifrån de egna behoven.

Länsstyrelserna har sammanställt granskningsresultaten i en rapport, där man också konstaterar att många brukare säkert inte behöver en individuell plan, eller helt enkelt inte vill ha någon. Flertalet har inte heller behov av en individuell plan under hela livet.

– Planen gäller för ett år i taget. Behoven ser ju olika ut under olika skeden i livet. Den ska vara ett slags vägledning. Och man kan låta den upphöra, när den inte längre känns angelägen, säger Lena Landin.

Mer läsning

Annons