Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrapersonal för att undvika granbrist

/

Den akuta timmerbrist som det pratas om i landet tros inte infinna sig förrän till sommaren i större delen av Hälsingland, då det nog blir efterfrågan på gran. Holmen Skog har anställt extra för att undvika bristen helt.

Annons

Thomas Andersson arbetar för Mellanskog som produktionsledare i Hudiksvall och Nordanstig. Enligt honom kan man inte kalla det rådande läget för timmerbrist, han vill hellre benämna det som att det är mindre andel gran man hugger för tillfället.

- Och det är för att vi inte har något val i hur vi ska agera. Vi är tvungna att hugga mer tall eftersom vi måste ta hand om det som ramlat i skogarna efter stormen Dagmar. Och det är 70–80 procent tall, det som fällts.

Däremot bävar man en aning inför sommaren.

- Då är vi rädda att det verkligen blir ont om gran i vårt virkesområde.

På Holmen Skog, Iggesund, arbetar Lars Magnusson som virkeschef. Han säger att man visserligen kraftsamlar för att kunna ta hand om allt det stormfällda i skogarna, men man har också satsat stort på att slippa behöva uppleva den befarade bristen på granvirke.

- Det är en stor utmaning att ha resurser nog för både den fällda tallen och att få fram gran samtidigt.

Därför har man i januari tagit in 10 extra maskinlag, och 40 extra persona. I första hand har man koncentrerat insatserna till Hudiksvall, Delsbo och Ljusdal och man beräknar att extrapersonalen ska ha jobb flera månader framåt.

- Vi jobbar parallellt i skogen, en del sanerar efter stormen och andra hugger vanlig avverkning på gran vid sidan av, säger Lars Magnusson.

Mer läsning

Annons