Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern handel laddad fråga

/

Det finns en laddning i frågan om ett handelsområde utanför Hudiksvall. Planerna har både förkämpar och kritiker.

Annons

Henrik Fredriksson, vid Roph Invest som vill exploatera området, passade på att göra ett inlägg under lunchmötet Företagsdialogen, som samlade runt 120 intresserade. På tapeten var just Roph-området.

– När det gäller handelsutredningen kan den kännas som om den vore opartisk, men den företräder faktiskt handeln, påpekade han efter flera kritiska inlägg kring externetableringen.

Sedan underströk han att översiktsplanen pekat ut handel som ett utvecklingsområde.

– Vår affärsidé är att utveckla ett teknologicenter som tillsammans med Hudiksvalls hydraulikkluster, betonade han, och la ifrån sig mikrofonen.

Innan dess hade bland andra Viveka Höglund från föreningen Omställning Hudiksvall efterlyst en jämförande analys.

– Jag tror att vi i butikerna har många fler anställda än vad de stora köpladorna, vars affärside är att kapa kostnaderna för just anställda, ger. Vi vill gärna ha en utredning utifrån det, sa hon.

Det framkom även att både centrum- och externhandeln hotas av en annan utveckling: den allt mer omfattande handeln över internet.

Lennart Westberg förklarade bakgrunden till att detaljplanen utreds och hur den hanteras i kommunen. För att handel ska vara möjlig krävs att kommunens detaljplan tillåter det.

Dagens detaljplan tillåter trafikantservice, kontor och industri, men för att också handel ska tillåtas krävs en detaljplaneändring, ett arbete som pågår.

Det är alltså inte för sent för den som vill säga sitt om planerna på ett handelsområde utanför Hudiksvall.

– Se till att lämna in era synpunkter, uppmanade folkpartisten Ann Berg, ordförande i byggnadsnämnden, där frågan bearbetas.

Mer läsning

Annons