Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens bästa råd: "Skotta!"

Hur många kilo snö håller mitt tak för och kan det bli så att det rasar? Flera uppmärksammade fall av takolyckor har väckt en oro som Erik Persson, byggnadsingenjör på WSP, har märkt av. Både privatpersoner och företag har hört av sig. Här besvarar han några vanliga frågor:

Annons

Hur har det myckna snöandet påverkat våra hustak?

- Ja, som fastighetsägare måste man se till att det bara finns en viss mängd snö på taket som ju är dimensionerat för en viss last.

Finns det någon sorts tak som är bättre lämpad att hålla för snötrycket än andra?

- Nej, det där beror på. Många som har problem nu, till exempel Åhléns varuhus i Hudiksvall, är de som har långa spännvidder på takbalkarna. Inget material är absolut styvt och ju längre spännvidd man har, desto mer böjer materialet ner mellan balkarna.

Hur mycket snö kan det ligga på taket innan man vet att det är dags att skotta?

- Vi kontaktades nyss av ett företag i trakten som var oroliga över hur mycket snön på deras tak vägde, och vi gav rådet att de skulle skotta ner en kvadratmeter snö och väga den så kunde de räkna ut ungefärlig tyngd utefter det. Men villatak på små hus har ofta korta spännvidder och då blir det sällan problem.

Men hur kan man undvika att det bildas vatten under snön?

- Det är bara att skotta! Ju tjockare snötäcket blir, desto mer isolerar det och desto längre ut från yttertaket vandrar nollpunkten där snön smälter. Under ett tjockt täcke bildas det också ett tryck som gör att vattnet som bildats pressas in i minsta hålighet. Det här är väl ett större problem för villägaren än att det bara ligger snö på taket.

Finns det anledning att vara rädd om man sitter under ett 40 år gammalt tak, tycker du?

- Det går inte att säga generellt, det gäller från fall till fall. Men man måste ha uppsikt så att det inte har bildats snöfickor eller drivor med en meter djup snö.

Mer läsning

Annons