Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europamästare på besök

/
  • Europamästaren Mikael Kågered från Linköping besökte Bromangymnasiet på fredagen och talade om verktygslära och racing.
  • Den stora bakvingen hjälper till att trycka ner bakdelen av dragstern mot asfalten. Här är Kågered precis i färd med att montera upp den.
  • Stig Lundh talade om verktyg för eleverna.
  • Oljor och momentlära är något av det som Mikael Kågered talade med eleverna om.
  • Kent Karlsson kör Kågerds lastbil, både under dragracingsäsongen, och mellan skolorna under hösten.
  • Många elever hade samlats reda vid 07.30 när Micke Kågered och Kent Karlsson kom med den stora trailern till Broman.
  • Det är inte varje dag som det står en Top fuel i verkstaden på fordonsprogrammet.
  • Kent Karlsson har mycket att berätta för eleverna, men den röda tråden är

Redan halv åtta på fredagsmorgonen stod flera av fordonsprogrammets elever samlade vid en av portarna till verkstaden. Anledningen till det var att Mikael Kågered, Europamästare i Top fuel, besökte Bromangymnasiet.

Annons

Mikael Kågered från Linköping tog i slutet av september sitt andra EM-guld i Top fuel. Och medan de flesta europeiska dragracers räknar säsongen som över nu, så går Kågered mot den mest intensiva perioden på hela året.

– Fram till jul är det väldigt mycket att göra. Dels reser vi runt på gymnasieskolorna. Sedan är det mycket utställningar, jippon, föredrag, mässor och möten inför nästa säsong.

Kågered har kört dragracing sedan 1980-talet, och den snabbaste klassen, Top fuel, sedan i början av 2000-talet. Årets säsong räknar han som sin bästa i klassen hittills, med vinst i både Finland och i Tyskland, och det på banor som många anser inte vara så bra.

– Jag tycker om sådana banor. Kanske är det för att jag kört Funny car så länge, jag är van att bilen rör sig, och jag gillar det.

Vinsten i Tyskland betydde extra mycket för Kågered.

– Det var faktiskt där jag vann min första tävling över huvud taget, 1989.

All denna tävlingserfarenhet delar Mikael Kågered alltså med sig av till fordonseleverna i projektet Verktygslära och racing på schemat. För tredje året i rad reser Kågered, tillsammans med Stig Lundh från Bacho och Kent Karlsson, runt på gymnasieskolor i Sverige och talar verktyg, säkerhet, ergonomi, oljor och hållfasthetslära bland annat. Och givetvis är Kågereds Top fuel med, så eleverna på nära håll får se hur en bil som går 500 kilometer i timmen ser ut.

Under de tre åren med Verktygslära och racing på schemat har man besökt 76 skolor, en del av dem flera gånger. För Bromangymnasiets del var det andra gången de fick besök av Kågered.

Mer läsning