Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa runt på 33 veckor

/
  • Den som vill prova 33 jobb i 33 länder på 33 veckor får inte ligga på latsidan - men Jan Lachner har målet i sikte.
  • Ikea sade nej, men stationskaféet i Delsbo sade ja. Nu ska Jan Lachner snickra träbänkar designade av kaféföreståndaren Sofia Park.

Han har bryggt öl i Tjeckien, byggt alphorn i Schweiz och jobbat som djurskötare i Tallinn.

Annons

Efter 22 veckor i lika många länder kom fransmannen Jan Lachner i måndags till Delsbo för att bygga utemöbler.

Målet är att prova 33 olika jobb i 33 europeiska länder på 33 veckor - helst arbeten som har särskild koppling till landet i fråga.

Inför Sverigeveckan vände sig Jan Lachner först till Ikea, men utan framgång. Via internet kom han sedan i kontakt med Sofia Park, inredningsarkitekt från Näsviken som driver stationskaféet i sommar. Hon svarade ja, och tidigt i måndags kom han med morgonbussen från Hudiksvall efter en lång och besvärlig liftartur från Rovaniemi i Finland.

- Ingen ville plocka upp mig. Jag kände mig som en yxmördare, berättar han.

Trots strapatserna är den 24-årige flygingenjören från Paris på gott humör. Budgeten är begränsad och sömnbristen påtaglig efter midsommarfirandet i Baltikum och de lite väl ljusa nätterna i finska Lappland, men det är det värt.

- Jag ville göra något större än att hålla på med flygteknik. När man hamnar i en bransch så blir man lätt kvar där hela livet, säger Jan Lachner.

Projektet är också tänkt att inspirera andra att förverkliga sina drömmar och att uppmuntra till rörlighet inom Europa. Med en uppväxt i Tyskland och Frankrike och studier i Storbritannien är det kanske inte konstigt att Jan Lachner brinner för den europeiska integrationen.

Vilket jobb har varit svårast?

- Well, försök jobba som flamencolärare utan att själv ha dansat flamenco tidigare...

- Andra jobb har varit fysiskt tunga. Det var väldigt tufft att jobba som fiskare på Malta, med 20 timmar till fiskevattnen och en till två timmars sömn mellan varje arbetspass.

Nästa anhalt är Danmark där han ska arbeta som testingenjör på ett vindkraftverk. Veckan därefter? Det vet han ännu inte.

Mer läsning

Annons