Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett tungt besked för Hudiksvall"

/
  • Kommunchef Bengt Friberg och kommunalråd Caroline Schmidt satt med vid Hiabs pressträff.

Nu kraftsamlar kommunen och tar hjälp av flera myndigheter och organisationer för att möta upp de framtida behoven.

Annons

- Det är ett tungt besked för Hudiksvall och naturligtvis i synnerhet för dem som drabbas av varslen, säger Caroline Schmidt (c), kommunalråd i Hudiksvall.

Efter beskedet samlades kommunledningen, oppositionen, samt representanter från arbetsförmedlingen, Region Gävleborg, kommunens näringslivsbolag, arbetsmarknadsenheten och ordföranden i Fiber optic valley, för att diskutera hur man nu ska kunna gå vidare.

- Det var en stor uppslutning. Alla avbokade vad de hade på gång. Det här är en allvarlig situation. Man nästan halverar antalet anställda på Hiab, säger Bengt Friberg, Hudiksvalls kommunchef.

Mötet resulterade i att man enades om två spår som parterna nu kommer att arbeta efter. Det ena är att få igång en snabb organisation som ska kunna arbeta med de varsel som lagts i kommunen, och de varsel som eventuellt kan komma i framtiden.

- Det här är inte bara en varselsituation, det här kommer att drabba många och vi har även underleverantör som kommer beröras, säger kommunalråd Caroline Schmidt.

Syftet är att på bästa sätt stödja dem som drabbas av varslen, och föra en dialog med företagen.

Parallellt med detta ska ett långsiktigt arbete pågå tillsammans med Region Gävleborg och länsstyrelsen.

- Det här är tufft, men vi måste ha en framtidstro. I det långsiktiga arbetet handlar det om att bädda för framtiden. Det finns en växtkraft i den här kommunen och vi ska utveckla Hudiksvalls konkurrenskraft när det gäller bland annat kompetensförsörjning och utveckling, säger Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons