Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt hundjobb

/

Att få sin hund att lyda är inte alltid så lätt som man kan tro. Jägareförbundets lydnadsinstruktör Anette Ullmark Hellström vet vad som krävs. Hon kan få hundägare att lära såväl gamla som unga hundar att sitta.
– Det är viktigt att vara lugn, ärlig och tydlig. Vi behöver våra hundar i jakten och vid eftersök och måste därför skapa en god relation med dem för att få ett gott resultat.

Annons

Solens konturer börjar så smått naggas i kanten av trädtopparna som omger den gamla utomhusrinken vid Delsbo idrottsplats där dagens lydnadskurs för jakthundar äger rum. Träffen är den sjunde av totalt åtta, så hundägarna som kliver ur sina bilar på grusplanen alldeles intill rinken har full koll på vad som kommer att ske närmsta timmarna.

Läs även: Skillnad på älg och älg

Det har även deras hundar. När den Anette Ullmark Hellström går runt och hälsar på var och en av deltagarna mitt framför nosarna på deras hundar sätts lydnaden omedelbart på prov. Detta gör hon för att se om hundarna i ren iver vill hoppa ut ur sina hundburar som de fortfarande sitter i och hälsa på henne de också, vilket de inte ska utan att ha fått tillåtelse av sina ägare. Men som mönsterelever sitter varenda en av hundarna kvar i sina burar under dagens första test. Anette Ullmark Hellström känner sig nöjd och ber hundägarna att välkomna dem ut så att kursen kan börja på riktigt.

– Det gäller att bygga en god relation med hunden så den känner att det är ägaren som är ledaren, säger Anette Ullmark Hellström.

Övningarna som följer avlöser varandra i raskt tempo och hundarna utsätts hela tiden för olika typer av frestelser och störningsmoment. De får gå genom snitslade banor bestående av köttbulletallrikar och ignorera bollar som rätt vad det är rullas mitt framför ögonen på dem. De får även träna på att hantera plötsliga och ”spontana” möten med andra hundägare. Säger inte hundägarna åt sina hundar att det är okej att hälsa på personen eller hunden de möter så ska de inte heller göra det.

– De här övningarna kräver koncentration och kontroll, säger Anette Ullmark Hellström.

Läs även: De jobbar för att bli fler kvinnliga jägare

Målet med kursen är att skapa förutsättningar för att jägaren och hunden ska bilda ett effektivt team i skogen och trivas med varandra under den tid det inte är jakt. I och med att våra familjehundar är avlade för att jaga innebär det att de rent instinktivt alltid kommer att vilja jaga om de kan. Därför går mycket av övningarna ut på att träna inkallning – att helt enkelt få hunden att sluta jaga när jägaren vill att den ska göra det.

Övningarna fortsätter och Anette Ullmark Hellström manar hela tiden på deltagarna att vara tydliga med vad som gäller i varje situation som uppstår.

– Rak rygg! Stolt förare! Gott själförtroende! Jobba med röst och kropp. Sätter den ner nosen har den släppt sitt fokus på er, ropar hon ut över grusplanen.

Deltagarna gör som hon säger och hundarna gör i sin tur som sina ägare säger åt dem att göra. För det mesta i alla fall. De flesta av hundarna är fortfarande relativt unga och har emellanåt svårt att tygla sig. Men oftast gör de som de ska och får då beröm av sina ägare.

Thomas Lindström är en av deltagarna i kursen. Han har själv jagat i princip så länge han kan minnas. I dag är han här med sin 18 månader gamla jämthund Yrsa. Han tycker kursen bidragit till att hon blivit mer lydig. Så i höst hoppas han att Yrsa ska kunna hjälpa till på ett bra sätt när älgjakten drar i gång och hon för första gången ska få följa med ut i skogen under skarpt läge.

– Hon är väldigt lättlärd så jag hoppas på bra lydland i skogen, säger han.

– Det känns viktigare att hon gör ett bra hundarbete än att jag får skjuta en älg.

Spännande jakthistorier berättade av Petters-Börje Ohlsson i Rumsta, Forsa:

TV: "När det sket sig för den kräsmagade jägaren"

TV: "Och då rusar hunden mot honom - med älgen efter"

Läs allt om älgjakten här.

Mer läsning

Annons