Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mixat genrep

/

Det bjöds på danshistoria på Svea Bio i Delsbo under torsdagskvällen. Från medeltid till nutid repeterades inför helgen show.

Annons

Den medeltida dansen till vemodiga flöjttoner och dragspel är stillsam och enkel, lite försteg, stamp och benböj lättar upp, men styrkan sitter knappast i rörelserna.

– Det är kläderna som bär upp hela dansen. Jag har sytt och hållit på i flera månader med att planera kläder till åtta personer, berättar Hilja Lodén från Dellenbygdens Folkdanslag.

Kläderna spelar stor roll i deras inslag och de har inte mindre än fyra klädbyten som snabbt ska genomföras medan konferencier Magdalena Hamlin håller publiken varm.

Hilja Lodén är spindeln i nätet inför uppvisningen i Delsbo där spännvidden är danser från medeltid till nutid. Att de håller till i Svea bios lokaler ger dubbel vinst eftersom de bokar en lokal som annars är underutnyttjad.

Showbiz från Hudiksvall övar raskt igenom sitt showdansframträdande på scenen medan hon berättar.

De följs senare av Nurali Karayev, Iggesund, som övar breakdance. Han berättar att breakdansen blivit mer och mer populär och att han tillsammans med Emil Sundberg har två grupper i Hudikgympans regi som lär sig hur man dansar.

Han tycker också att de stillsamma danserna har sin plats.

– Det är kul att få se hur dansen har utvecklats från enkla rörelser till något som ser helt omöjligt ut att genomföra, berättar Nurali Karayev.

Mer läsning

Annons