Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ekohus växer fram – viktigt att tänka långsiktigt och miljövänligt

/

Långsamt skrider det framåt, bygget av ekohuset i Gammelsträng. Det var ett år sen vi besökte Lisa Holmberg och Niklas Olsson sist. Nu har paret har just börjat lägga in golv och det första fönstret har satts in.
– Det får ta den tid det tar, vi vill inte sätta någon deadline, säger Lisa Holmberg.

Annons

Huset i sin helhet är förstås mer färdigt nu än för ett år sen, även om det är mycket kvar att göra. Alla fyra väggar sitter uppe, och för dagen har paret just fått in ett fönster i ett av fönsterhålen. Och inne i huset är golvet lagt i det som kommer bli köksdelen.

– Man får helt plötsligt en känsla för hur det kommer bli. Det känns som ett rum nu, säger Niklas Olsson.

Golvet hämtade Lisa och Niklas vid ett hus som Hudiksvallsbostäder skulle riva ett par kilometer bort. Golvbräderna är häpnadsväckande breda och för tillfället finns gammalt trälack kvar och gör dem lite gula.

– Vi ska slipa ner dem, och sen kommer vi nog ha såpskurade golv.

Läs även: Ekologiskt byggande ökar

Trossbotten är täckt av lerputs, och sen ska hampa in som isolering.

– Lerlagret hindrar drag och fukt men förhoppningsvis också möss. Mitt mål är att huset ska vara musfritt, så det ska vara så tätt som möjligt, säger Lisa.

En annan stor nyhet är den stora murade massugnen som tornar upp sig mitt i huset.

– Det är en modern variant av en kakelugn, med stor brännkammare och rörelsefog vilket innebär att man kan elda riktigt hett utan att den spricker. Man eldar i 1,5 timme och sen stänger man spjället, och sen får man strålningsvärme från ugnen lång tid efter det. Med strålningsvärme kan man ha lägre inomhustemperatur jämfört med om man skulle värma upp all luft i huset, det gör det riktigt energieffektivt, säger Niklas.

En murarmästare kom upp från Stockholm och murade upp ugnen på plats, enligt Niklas och Lisas specifika önskemål.

I samband med det hölls en kurs i just hur man murar en ugn, med sex deltagare. Det var den tredje kursen som har hållits i Lisa och Niklas hus.

Att återanvända gammalt material går som en röd tråd i bygget – att tänka långsiktigt och miljövänligt. Leran och halmen är från trakten, precis som taktegel och det mesta teglet i ugn och skorsten.

– Hade vi köpt nytt tegel hade det tagit en dag att få hit det. Men i stället plockade vi ner tegel från ett hus som skulle rivas i Delsbo, det tog kanske två veckor inklusive rengöring.

Tidigare artiklar om ekohuset i Gammelsträng:

►16 oktober 2014: Ekonomiskt ekohusbyggande med återanvänt material

►5 september 2015: Niklas och Lisa bygger eget av halm och lera

Niklas har vintertid jobbat deltid på Bromangymnasiet, men på somrarna ägnar han sig åt huset på heltid. Lisa jobbar halvtid som politisk sekreterare i Gävle.

– Nu har vi vant oss vid att jobba så lite, och tanken är att det ska gå även sen. Att vi ska vara delvis självförsörjande. Nästa projekt är att skaffa får ihop med några grannar, säger Lisa.

Ekohuset drar en hel del besökare – hittills har 350 unika besökare varit här på studiebesök och fått inspiration.

– En reaktion vi ofta får är "men kunde ni verkligen inte bygga alls innan?", och det kunde vi ju inte. Jag tror att det kan ge hopp till en del. Att vi vågade ge oss på det utan tidigare erfarenhet. Även om min pappa, som jobbar nästan lika mycket som oss med huset, har erfarenhet av att renovera trähus på fritiden. Han är helt ovärderlig, säger Lisa.

Mer läsning

Annons