Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av landets största artskyddsbrott avslöjat

/
  • Bilder från husrannsakan hon Hudiksvallsbon 2010 då flera hundra vilda fåglar hittades i burar.
  • Rovfåglarna transporterades till Järvzoo. De som inte fick plats där fraktades till Tackåsens viltanläggning i Orsa kommun. På båda dessa platser tar kunnig personal hand om fåglarna.
  • Veterinär Kalle Hammarberg och Krister Karlsson från Järvzoo tog hand om fåglarna.

UPPDATERAD 22:21 Det kan handla om 500 fåglar som hittades vid en husrannsakan hos en man bosatt i Hudiksvalls kommun. Beslaget kan vara ett av de största i Sverige hittills. Mannen är misstänkt för grovt artskyddsbrott samt djurplågeri.

Annons

Det var på onsdag kväll som det hela uppdagades. Länsstyrelsen hade fått ett anonymt tips om att mannen höll ett antal vilda svenska fåglar i fångenskap. Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen och även ansvarig för artskyddsfrågor, var först på plats. Han berättar att de kontaktade polisen när man förstod vidden av det hela.

– Man kunde inte i sin vildaste fantasi tro att det skulle ha den här omfattningen, säger han.

Dagen efter, på torsdag, var polis, veterinärer och personal från länsstyrelsen på plats igen för att ta hand om djuren. Det handlar om vitt skilda arter, allt från ugglor och falkar till korpar, tranor, olika trastar och fiskgjusar. Fåglarna hade hållits i burar och trånga utrymmen i olika byggnader på fastigheten.

– Det är en hög ammoniakhalt, det går nästan inte att vara därinne. Det är beklämmande att behöva se djuren så här. Det är omfattningen och hållningen av djuren som gör mig mest bekymrad. Det var definitivt inte rengjort på länge, säger Daniel Hansson.

Fåglarna är i väldigt skiftande kondition, vissa är trots allt i god vigör, andra var helt apatiska och man hittade även döda fåglar, berättar Daniel Hansson. Rovfåglarna skulle transporteras till Järvzoo. Det är i skrivande stund oklart vad som händer med de andra fåglarna, men polisen och Naturvårdsverket jobbade för fullt med att hitta en lösning.

Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten, polisområde norra Gävleborg, säger att antalet fåglar är väldigt svårt att uppskatta, men det kan handla om uppemot 500 stycken. Polisen tror att beslaget kan vara bland det största i Sverige hittills.

En man, cirka 35 år gammal, misstänks för grovt brott mot artskyddsförordningen samt för djurplågeri. Han är i nuläget inte frihetsberövad.

I det grova artskyddsbrottet kan det dessutom finnas ett antal andra brott, som brott mot jaktlagen. Polisen beslagtog bland annat fångstredskap och äggkläckningsmaskiner.

Enligt förundersökningsledaren, miljöåklagare Christer Jarlås, vet man i nuläget inte vad mannen skulle ha fåglarna till. Själv ska han ha sagt att det handlar om en hobby. Men man kommer att utreda om det eventuellt har förekommit försäljning av fåglar.

– Det är svårt att förstå varför man har så många fåglar om man inte har dem i ett speciellt syfte, säger Christer Jarlås.

Han berättar att det ofta finns internationella kopplingar när det handlar om beslag i den här omfattningen, men om detta även gäller i det aktuella fallet återstår att se.

– Utredningen befinner sig i ett inledningsskede, betonar Christer Jarlås.

I samband med husrannsakan har polisen även beslagtagit datorer och telefoner.

Mer läsning

Annons