Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av fyra intyg rätt ifyllt

/
  • Roger Strandberg, områdeschef på försäkringskassan i Hälsingland, ser problem med dåligt ifyllda läkarintyg

Bara var fjärde läkarintyg av de 500 intyg Försäkringskassan har granskat innehöll samtliga obligatoriska uppgifter. I övriga saknades någon eller några uppgifter.

Annons

Tre av fyra läkarintyg som lämnas till Försäkringskassan saknar obligatoriska uppgifter. Det visar en genomgång av 500 läkarintyg Försäkringskassan gjort och redovisat för regeringen. Urvalet är slumpmässigt och har skett över hela landet, och ingen regional statistik finns. Men problemen ser likadana ut i Hälsingland, enligt Roger Strandberg, områdeschef på försäkringskassan.

– Generellt sett stämmer det rätt så bra, det innebär att i nästan varje läkarintyg så är det något som fattas som borde finnas med.

Fel ifyllda intyg kan ge långa handläggningstider. Det kan också leda till att fel beslut fattas.

I närmare sex av tio intyg framgår det inte tillräckligt tydligt hur sjukdomen begränsar patientens förmåga eller aktivitet.

– Det är läkaren som ska fylla i intygen, och läkarna verkar inte fullt ut ge sig tid till att beskriva det som behövs. Men det är också så att kassan ska begära in kompletterande uppgifter, och det gör den inte alltid. Både vården och kassan behöver förbättra sig.

Mer läsning

Annons