Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett alternativ till solkiga sjökort

/

Sjöfartsverket har i samarbete med båtfolk och sakkunniga tagit fram en sjökarta som är mer lättanvänd än de gamla sjökorten.

Annons

Frågan är om de kommer att behövas i tider med GPS:er och inbyggda sjökort.

– GPS ger i alla fall inte så stor överblick. Här kan man överblicka en större sträcka och så kan det ju hända något med GPS:en.

Det säger Anna Weidensten som för Sjöfartsverkets räkning presenterar det nya båtsportkortet, en ny typ av sjökort som främst vänder sig till den breda allmänheten.

Formatet är A3 och till vissa delar anpassat så att man kan vika ut kartan och följa kustlinjen i dubbla storleken. Det båtsportkort som den här veckan kommit ut täcker kuststräckan mellan Öregrund och Sundsvall och innehåller samma information som ordinarie sjökort.

Båtsportkortet har anpassats till internationella förhållanden vilket innebär att det finns nya symboler, även för sopmajor i den mån de finns tillgängliga.

Baksidan på häftet visar teckenförklaringar för sjökort så att även den ovane kan tolka vad som står på kortet.

– Hittar man någon grej, grund eller liknande, som borde finnas med, så är vi jättetacksamma om folk hör av sig till oss så att det kommer in i nästa uppdatering, manar Anna Weidensten.

Mer läsning

Annons