Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Bolldén fick vänta för länge på cancerbeskedet

/
  • Ernst Bolldén vid sin egen stödgala i januari. Som sista utväg ordnades en insamling för att få ihop pengar till en behandling utomlands. Landstinget kunde bara erbjuda palliativ vård.
  • OS-hjälten Ernst Bolldén gick bort i cancer tidigare i år. Han fick vänta längre än ett halvår på sin diagnos. Oacceptabelt lång tid slår Socialstyrelsen fast.

Det tog alldeles för lång tid innan Ernst Bolldén fick sin diagnos. Cancern i urinblåsan hade kunnat upptäckas långt tidigare.

Annons

Bortennisspelaren och OS-mästaren Ernst Bolldén gick bort i april. Han blev 45 år gammal. Under de sista två åren kämpade han mot cancern som till sist besegrade honom.

Gävleborg har längst väntetider i landet när det gäller att ge diagnoser för blåscancer. Ernst Bolldén fick besked om sin första tumör mer än ett halvår efter att han först sökt vård. Det tog ett år innan han fick beskedet att cancern hade spridit sig och då var det för sent.

Exakt vad som hände är oklart. Enligt journalanteckningar ska Ernst Bolldén ha blivit remitterad till kirurgen, men inte kommit till besökstiden. Det förmodades att Ernst Bolldén inte kom för att han inte längre kunde se något blod i urinen. Enligt Ernst Bolldéns hustru tog de flera gånger kontakt med kirurgmottagningen och talade om att det fortfarande var blod i urinen, men det har inte dokumenterats i journalen.

Enligt honom själv togs inte hans problem på allvar. Först i juni lades han in på Gävle sjukhus med svåra smärtor och det konstaterades att han hade en elaktartad blåscancer som hade spridit sig till lymfkörtlarna. Det gick inte längre att operera bort cancern eller att behandla den med cellgifter.

Enligt Socialstyrelsen ska alltid blod i urinen utredas inom två till fyra veckor, men i Ernst Bolldéns fall dröjde det mer än ett halvår.

Socialstyrelsen har inte några synpunkter på hur Ernst Bolldéns cancer sedan behandlades. Däremot pekar de på att det finns brister i rutinerna kring registrering och bedömning av remisser, något som fördröjde rätt diagnos. Dessutom menar Socialstyrelsen att det inte förts ordentliga journalanteckningar i fallet, till exempel har Ernst Bolldéns telefonsamtal till läkare inte skrivits in. Någon enskild personal klandras inte av myndigheten.

Johan Hansson, verksamhetschef på kirurgkliniken, vill inte kommentera det enskilda fallet, men poängterar att ärendet inte är representativt för hur vården av blåscancer fungerar.

– Det här fallet är beklagansvärt, men ger inte en rättvisande bild av de generella väntetiderna, även om det påverkar den genomsnittliga beräkningen. Det handlar om brister i rutinerna och det är något jag lägger mycket av min arbetstid för att lösa, säger Johan Hansson.

Mer läsning

Annons