Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enklare att jämföra missbruksvården

/

Socialstyrelsen har betygsatt landets missbruks- och beroendevården i syfte att göra det enklare att följa upp och förbättra kvaliteten. Hudiksvall och Nordanstigs kommun får bra betyg på flertalet områden, men underkänt när det gäller utredning och samverkan.

Annons

Genom en betygsskala från ett till fem har Socialstyrelsen listat kvaliteten på missbruks- och beroendevården i landets kommuner och landsting. Vården har betygsatts utifrån de åtta olika arbetsområdena insatser, tillgänglighet, samverkan, delaktighet, utredning, riktade stödformer, kompetens och webbinformation.

Både Hudiksvall och Nordanstigs kommun får höga betyg på flertalet områden. När det gäller delaktighet har båda kommunerna fått betyget fem. Beträffande riktade stödformer får Hudiksvall även där högsta betyg, liksom Nordanstig får för sin tillgänglighet. Däremot indikerar resultaten att båda kommunerna brister på utrednings- och samverkansområdet.

– Det är områden som vi verkligen jobbat mycket med nu under våren. Vi har inrättat nya samverkansgrupper med landsting och beroendecentrum som vi inte hade när de här resultaten togs fram, kommenterar Johanna Olsson vid Hudiksvalls socialtjänst de låga betygen.

Socialstyrelsen har också granskat hur lätt det är att hitta uppgifter på kommunernas hemsidor om socialtjänstens insatser för personer med missbruk och beroende, samt hur omfattande informationen som tillhandahålls är. Där får Hudiksvalls socialtjänst lägsta möjliga betyg.

Johanna Olsson är medveten om problemet och berättar att man håller på att göra en översyn på hur hemsidan kan utvecklas. På det stora hela välkomnar hon Socialstyrelsens nya betygssystem.

– Jag tycker det är jättepositivt. På så vis kan vi ta kontakt med andra kommuner som klarat sig bättre och få tips om hur de arbetat. Det är viktigt för oss att vara omvärldsbevakande, säger hon.

Mer läsning

Annons