Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet kring nytt samarbete

Det var ett samstämmigt möte om skoteråkandet som Lokattens skoterklubb tog initiativ till på tisdagskvällen.
Då möttes polis, skogsbolag, lantbrukarrepresentant, kommunen, skoterklubben Lokatten, och företagare för att hitta lösningar på de problem som kan uppstå när skoteråkandet spårar ur.

Annons

Under mötet konstaterades att de alla har intressen i att få ordning på åkandet. Kommunen och skogsägarna vill att skoteråkningen sker på lederna och klubben vill samarbeta med dem för att få tillgång till mark att dra fram leder på. Under mötet kom man fram till att starta en mejllista och inleda samverkan via representanter i en arbetsgrupp.

Fylla och laglös körning förekommer på olika håll i Nordanstig och Hudiksvall. Klubbens medlemmar upplever det som svårt att komma till tals med dessa förare och uppskattar om polisen visar sig oftare.

Nye polisområdeschefen Lasse Fredin framhöll att de samarbetar med kustbevakningen genom att polisen sköter kontrollerna medan kustbevakningen har tillgång till snöskotrar och förarutbildad personal.

– Vi brukar kolla förare när de kommer in på en mack för att tanka skotern. Väldigt ofta är skotrarna avställda och har körförbud, konstaterade trafikpolis Lars Österberg.

Skogsbolagen och kommunen tyckte inte att de märkt av några växande problem med skador på skogen eller fler klagomål från allmänheten. Däremot påpekade LRF:s representant bland annat att skoteråkningen ofta leder till isbränna på åkrarna.

Ett problem som dykt upp på senare tid är att förare med fyrhjulingar kör sönder skoterspår och ställer till med stora skador i naturen.

– Det kommer att bli ett mycket större problem än snöskotrarna i framtiden, betonade klubbens ordförande Håkan Jägervang.

Mer läsning

Annons