Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energibolag funderar på Hudiksvall

Till veckan planerar energibolaget St1 att gästa Hudiksvall.

Annons

Orsaken till besöket är att träffa politiker och se över vilka möjligheter som finns, för att stationera en produktionsanläggning för närproducerade biobränslen i kommunen.

Vistelsen i Hudiksvall är ett av flera politikerbesök som St1 gör runt om i landet under juni månad. Bakgrunden till det hela är energibolagets planer på att producera etanol för bilar lokalt på olika platser i landet.

Under ett års tid har de haft kontakter med rikspolitiker och tjänstemän på departementen i Stockholm angående sina visioner.

Ett av de budskap som St1 vill framföra är vikten av att återinföra etanol, i första hand E85, som ett huvudalternativ som miljöbränsle.

Enligt deras produktionsmetod Etanolix kan det produceras lokalt, av exempelvis avfall från livsmedelsindustrin. Tillverkningen ska med fördel kunna ske på små produktionsanläggningar i anslutning till själva livsmedelsproduktionen.

– Jag tyckte att de hade en intressant inriktning som jag blev nyfiken på. Mötet är helt förutsättningslöst från vår sida, säger kommunalråd Göte Bohman (MP).

Mer läsning

Annons