Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värdig död i hemmet

/
  • Anna-Lena L Fransson och Gunilla Frank jobbar i vanliga fall på Edsbackens servicehus i Enånger. De ingår också i hospiceteamet som vårdar patienter som är i livets slutskede och som vill dö hemma.

Allt fler vill dö en värdig död i sitt hem. I livets slutskede vårdas patienten dygnet runt av hospiceteamet.

Annons

Hudiksvalls kommun får högt betyg jämfört med övriga Sveriges kommuner på hur kommunen vårdar patienter i livets slutskede.

Äldreomsorgspersonal ger hospicevård till patienter hem i livets slutskede. Personalen jobbar i vanliga fall i hemtjänsten eller på servicehusen. När de tilldelas en hospicepatient lämnar de sin tjänst och sköter den sjuke i hemmet. Vikarier kallas in på deras ordinarie tjänster.

I Iggesund, Njutånger och Enånger finns ett hospiceteam med nio personer. Tre personer vardera ingår i teamet från servicehusen Edsbacka, Lyckbacken och Tryggebo.

Gunilla Frank och Anna-Lena L Fransson vid Edsbacka har ingått i teamet sen det startade 1997.

– Under patientens sista dagar ger vi vård dygnet runt, säger Gunilla Frank. Vi ger smärtlindring på delegation av läkaren i sjukhusets palliativa team.

– Vi rättar oss efter familjen och patienten. Vi ställer oss efter behovet och vi måste hålla lite distans och inte ta över. Vi lyssnar med anhöriga och patienten och vad de vill, säger Anna-Lena L Fransson.

Om den sjuke vill tala om existentiella frågor så kallas en präst eller en diakon in. Efter dödsfallet så gör vårdarna i ordning kroppen, klär på den och tänder ljus.

Mer läsning

Annons