Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skärtorsdag i musikens tecken på Kulturgården

/
  • Britt-Marie Swing och Susanne Westlund Reistad stod för musiken.
  • Traditionsenligt påskbröd i form av olika symboler serverades. Allt från påskharar till palmblad fanns med.
  • Alla deltagare fick ett häfte fyllt av klassiska visor och sånger.
  • Den gamla villan pryds av påskpyssel med anor från 1500-talet.

Det blev en svängig skärtorsdag i Svedjebo när Norrdellens kulturförening arrangerade spelkväll på Kulturgården.

Annons

Bil efter bil kör upp på den lilla grusvägen i Svedjebo. Såväl mörker som kyla har hunnit omsluta byn, men inne på den gamla Klanggården värmer det gott från flera kakelugnar. Inne i bagarstugan sprakar det envist från en vedspis. Det är här kvällens spelkväll äger rum.

– Vi har premiär för vår skärtorsdagskväll. Det blir sång och musik, lite av allt, säger Anders Sandkvist och lägger upp fika på ett silverfärgat fat.

Vetebröd i form av harar och höns, palmblad och symbolen för treenigheten tar plats på brickan. Liksom många av kvällens berättelser är även fikat historiskt kopplat, till traditionellt kristet påskfirande. Om än inte lika smärtsamt som när Anders Sandkvist var liten. Då fokuserade man mer på Kristi blod och pina, som han berättar om.

– Jag minns hur mor gick in i kyrkan, mer sår under fötterna, efter att ha gått med spik i skorna hela vägen.

Anders Sandkvist slår händerna i knät, och besökarna lyssnar med stora ögon. Mycket har hänt sedan mitten av 1900-talet. Men under denna skärtorsdagskväll är det desto mer glädje i fokus. Ett tiotal personer sätter sig i ring och tar ton när det bjuds på lokala visor, sånger och fiolspelande.

– Det är helt enkelt roligt att få träffas och få pratas vid innan alla gör sitt under påskhelgen, säger Anders Sandkvist och ler.

Mer läsning