Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanlig häst i hagen

/
  • – Morganhästar är väldigt tillgivna, de kräver mycket uppmärksamhet, berättar Alecia Irons-Lindqvist.

Två importerade amerikanskor bor på samma gård i Trogsta. Möt det 22-åriga morganstoet Romance och hennes ägarinna Alecia Irons-Lindqvist, som valt att gå i sina föräldrars fotspår.

Annons

Det är en raritet som möter oss i hagen utanför den rödmålade lantgården i Hudiksvalls alldeles egna Bullerby; Trogsta. Hon är muskulös men samtidigt smäcker, har en kraftig man och pigga ögon som blänker i solskenet. Det 22-åriga stoet CTM Whirlwin Romance, just nu högdräktig med sitt elfte föl, är en av omkring 350 morganhästar i Sverige.

Det är Alecia Irons-Lindqvist som är stolt ägarinna till det mörkbruna stoet, som ursprungligen kommer från delstaten Arizona i sydvästra USA. Även Alecia Irons-Lindqvist är, som hon själv säger, importerad amerikanska. Hon är uppvuxen på en gård i den nordostliga delstaten Ohio, där föräldrarna ägnade sig år morganavel i mindre skala. Med fyra avelsston och en avelshingst på gården fick de drygt 20 föl under det tiotal år de höll verksamheten igång, från mitten av 1960-talet.

- Vi kommer förmodligen bara att ha två ston. Kanske en hingst. Morganhästar är väldigt tillgivna. De är otroligt sociala och vill gärna umgås med sin människofamilj. Det kräver sin tid, säger hon och kliar Romance under pannluggen och det ser ut att vara en uppskattad behandling.

Snart finns det också ett föl i hagen. Fölet i Romances mage är ett av omkring 50 morganföl som föds i Sverige i år, så snart är det inte en fullt lika ovanlig häst som går i hagen i Trogsta.

Mer läsning

Annons