Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En länk i kedjan

/
  • Eva Lindgren kontrollerar att patienterna som ska få blodtransfusioner inte har antikroppar, innan påsarna hämtas från blodbanken.
  • Vita blodkroppars olika beståndsdelar i närbild.
  • Pernilla Sundfors ska ladda maskinerna för blodstatus-analys.
  • Maskinen utför 30 olika kemiska analyser i en och samma laddning. Det tar cirka en kvart för ett rör att analyseras.

De syns inte utåt, men jobbet de utför är många gånger livsavgörande för patienterna. På avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin i Hudiksvall arbetar 22 biomedicinska analytiker.

Annons

Det är full aktivitet på laboratoriet på Hudiksvalls sjukhus. De röda kyllådorna från norra Hälsinglands hälsocentraler har kommit till sjukhuset. Rören packas upp och registreras i laboratoriets datorer. Samtidigt droppar provrören från mottagningarna på sjukhuset in. Och då och då ringer det i en klocka. Det signalerar att akutmottagningen skickat ett brådskande prov för analys.

Birgitta Myrgren, biomedicinsk analytiker, tar upp rörposten och plockar fram fyra rör. Mörkgrön kork betyder att hjärtmarkörerna i blodet ska analyseras. Ljusgrön innebär kemisk analys, lila att blodstatusen ska kontrolleras och blå kork är lika med koagulationsprov.

- Troligtvis är det en patient med hjärtproblem som kommit in till akuten, säger Birgitta Myrgren och lämnar över provrören för registrering.

På sjukhuset i Hudiksvall arbetar 22 biomedicinska analytiker. Avdelningen är alltid bemannad, dag som natt, året runt. Någon måste finnas på plats för brådskande analyser, och för att förse operationssalarna med blod vid exempelvis trafikolyckor.

- Vi är en jätteviktig länk i vårdkedjan. Sjukhuset klarar sig inte utan oss, säger Birgitta Myrgren.

Mer läsning

Annons