Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En härlig dag för hundar

/

Den prestigelösa atmosfären över de inofficiella hundutställningarna lockar många hundar, hussar och mattar. Så även i Hudiksvall, där hela 112 hundar, fördelat på 44 raser, visade upp sig på Hundens dag, i lördags.

Annons

Hundar i alla åldrar fanns på plats, för bedömning i två valpklasser, junior, unghund, öppen klass, veteranklass och championklass. Klasserna barn med hund bedömdes i två grupper, med barn 7-11 år i ena gruppen, 12-15 år i den andra. I kennelklubbens sekretariat höll Vaino Wiik ett vakande öga på verksamheten.

– De inofficiella tävlingarna är bra träning inför de officiella. Många tycker att det här är roligare, för det är inte lika mycket prestige inblandad. En valputställning kan för övrigt aldrig vara officiell, men allmänt sett lockar den här utställningsformen väldigt många deltagare, förklarade Vaino Wiik.

Här kunde alltså både unga hundar och orutinerade hussar och mattar få en inblick i livet invid ringen, och träna lite på hur det går till även innanför markeringarna. Men Hundens dag är mer än utställning, berättade Vaino Wiik: ett inslag var en apporteringsruta, där hunden - efter lyckad apportering - fick behålla troféerna, det var uppvisning av polishund, och en tipsrunda pågick under hela dagen.

Mer läsning

Annons