Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv mil miljögift ska bort

/

Nästan fem kilometer PCB-fog ska bort ur tolv fastigheter i Hudiksvall och Nordanstig.

Annons

Av dessa fem kilometer finns två kilometer fog i ett enda hus: Dahlström Center på Skvallertorget i Hudiksvall. PCB ingick ofta i fogar, i hus som byggdes mellan 1956 och 1973. Det användes oftast i industribyggnader, flerbostadshus, och byggnader för handel och kontorsverksamhet. Med tiden upptäckte man att fogarna sakta och tålmodigt läcker ut PCB i miljön, via regn och vind.

– Det ska saneras och tas om hand. Det kan finnas fogar mellan plattor på hus, runt dörrar och fönster, och så vidare, säger Anne-Sofie Åhlén vid Norrhälsinge miljökontor.

Den största mängden finns i isolerrutor och kondensatorer. Där finns ingen spridningsrisk, och saneringen kan vänta tills något går sönder eller ska bytas av andra skäl. För fog- och golvmassor råder alltså andra regler.

Efter inventering blev femton fastigheter i Hudiksvall och Nordanstig anmodade att presentera en tids- och åtgärdsplan för saneringen. Idag återstår tolv. Tre är klara med saneringen.

För folk som vistas i husen finns inga hälsorisker, betonar Anne-Sofie Åhlen. Det är i nästa led, när miljögiftet tagit sig ut i naturen, som farorna infinner sig. Och saneringen måste ske under rigorös kontroll..

Det räcker inte med att ta bort bara fogen. PCB vandrar in i material som sluter an till fogarna, och därför måste man också ta bort några millimeter på ömse sidor om fogarna.

– I de första husen som sanerades i Sverige tog man bara bort själva fogen. Efter en tid var det PCB i den nya fogen, det hade vandrat tillbaka från det omgivande materialet, och man tvingades sanera om, berättar Anne-Sofie Åhlén.

Till sist ska PCB:n samlas ihop och fraktas bort för förbränning vid hög temperatur, hos SAKAB. I juni 2016 ska en stor del av försyndelserna mellan 1956 och 1973 vara borta, och det som finns kvar får fasas ut med tiden.

Mer läsning

Annons