Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En djupare stämma

/
  • Fiolerna är byggda av Erdenebaatar Gombodorj, som här spelar tillsammans med sonen Munkhbayar.
  • Hudiksvalls spelmanslag bjöd på en bred repertoar.
  • Hunden Lasse följer Forsadagen på avstånd tillsammans med matte Yvonne Lindberg.
  • Den mongoliska fiolen har ett snidat hästhuvud. Många av sångerna handlar om hästar.
  • I ostkakelogen serverade Barbro Olsson och Karin Blomberg passande nog ostkaka.

Mongolisk folkmusik, strupsång, ostkaka och 100-åriga tyger. På Forsadagen fanns plats för allt.

Annons

Genom generationer har strupsången ljudit i släkten Gombodorj i Mongoliet. När den lade sig som en matta över Forsa Forngård och dansade vidare ut över Långsjön, var det många som stannade upp.

– Det är på en helt annan våglängd, som vi inte är vana vid. Sången rör helt andra strängar i kroppen, säger Ki Wilhelmsson Rask, ordförande i Forsa hembygdsförening.

– Den här sången är en saga som brukar spelas i flera timmar, men vi har förkortat den lite, säger strupsångaren Erdenebaatar Gombodorj.

Tillsammans med sin son Munkhbayar spelar de på tvåsträngade mongoliska fioler – en så kallad morin khuur. Sångerna handlar ofta om landet, naturen och mytologiska hjältar.

Strupsången går i arv, från far till son. I sången blir hela kroppen en resonanslåda och stämmorna kan skifta från dova vibrerande toner till ljusa, susande skalor.

Forsadagen är avslutningen på en sommar som kantats av växtmarknad, medeltidsdag och en textilutställning vid forngården på Fränö. Ur forngårdens gömmor har föreningen plockat fram textilier från förra sekelskiftet. I Heds barstuga finns bland annat sommarkostymer i handvävt linnetyg och broderade förkläden till beskådan. Det är kläder som överlevt sina ägare med råge.

Forngården gästas även av något närmare folkmusik – Hudiksvalls spelmanslag, som stämmer upp till Delsbo brudmarsch.

– Alla länders folkmusik är annorlunda och jag låter den svenska folkmusiken stanna nära mitt hjärta, säger Erdenebaatar Gombodorj.

På måndag återvänder far och son Gombodorj till Mongoliet och staden Zuunmood. Där spelar de musik vid en teater och pappan bygger fioler.

Mer läsning

Annons