Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelies brev till Stefan Löfven

/

Här kan du läsa brevet som "storasyster" Emelie Mårtensson skrivit till statsminister Stefan Löfven.

Annons

Hej Stefan Löfven,

Jag vill berätta för dig om min lillebror. Hela min uppväxt har jag varit det enda barnet i familjen och jag är idag 27 år. En dag i mars ringde min mamma och sa att: ”du har fått en lillebror”. Det blev inget sladdsyskon utan en 16-årig kille från Afghanistan som heter Eid. Låter det konstigt tycker du? Jag ska förklara.

Eid föddes för 16 år sedan i Afghanistan men där var det omöjligt att leva för han och hans familj som är hazarer. När Eid var 4 år flydde hans familj till Pakistan men inte heller där går det att leva ett drägligt liv om man är hazar till exempel kunde Eid och hans bror inte gå till skolan. Eids pappa åkte då tillbaka till Afghanistan för att se om deras hus fanns kvar men han försvann. Eids mamma och lillebror lever i ett ghetto i Pakistan där de inte kan lämna området på grund av den folkgrupp de tillhör.

Min lillebror är ett barn som för att överleva tagit sig ensam via Iran till Europa. Han har spenderat 38 timmar i sträck ovanpå hjulhuset under en lastbil och utsatts för saker som du och jag inte ens kan föreställa oss. Allt för att ta sig från den fruktansvärda verklighet som är hazarernas i Pakistan och Afghanistan.

Efter att ha varit placerad på boende för ensamkommande flyktingbarn utanför Hudiksvall blev han av Migrationsverket utsatt för ”ålderstest” där de röntgade hans käke och handled och beslutade att skriva upp hans ålder till 19. Han blev då av med sitt boende och mina föräldrar tog in honom i vår familj och vårt hem och vi har inte ångrat det för en sekund.

Min lillebror är en tonåring som sover till lunch när han får. En tonåring som älskar att kolla på tecknade filmer och att läsa tillsammans. Med min lillebror kan man hänga, spela Fia med knuff eller ro en sväng med båten. Ibland retas jag med honom för att han sjunger högt fast han har hörlurar på sig.

Men i och med att Migrationsverket anser att han är 19 tycker de att han gott och väl kan åka tillbaka till Afghanistan. Ett land där han inte satt sin fot sedan han var 4 år. Ett land där han inte känner en enda person. Ett land där hazarer skjuts ner om de visar sig ute på gatorna. De skickar honom i döden, Stefan. Jag vet att du också har en bror. En bror som du också lärt känna senare i livet. Om du tänker på den kärlek du känner för din bror så kanske du kan föreställa dig en del av den

Min lillebror kan många fler språk än vad jag kan och han försöker lära mig en del fast jag verkar inte ha någon fallenhet för persiska. Men en viss fras har jag lärt mig: ”Jag gör allt för dig” och det är det enda jag behöver kunna.

Emelie ”storasyster” Mårtensson

Läs även:

Migrationsverket beslutade att han var tre år äldre

TV: Hon berättar varför de öppnade sitt hjärta för Eid Mohammad

TV: Flykting berättar om skräcken

Mer läsning

Annons