Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie älskar fotboll

/

Hon spenderar det mesta av sin fritid på fotbollsplanen och är en stor Djurgårdensupporter. I morgon fyller Emelie Taimi från Delsbo 18 år.

Annons

Att Emelie fastnade så rejält för fotbollen beror säkert till stor del på att hennes pappa spelade fotboll.

– Det blev lite naturligt, eftersom det fanns i familjen, säger Emelie.

Själv började hon spela fotboll när hon var i sexårsåldern, men det var inte förrän hon var tolv år som det blev mer seriöst.

Sedan dess har hon satsat målmedvetet på sin idrott och bland annat varit med bland de 30 bästa fotbollsspelarna som blivit utplockade till distriktets Hälsingelag, och tillsammans med Hälsingelaget har hon varit med på träningar och spelat matcher mot andra distriktslag.

Och Emelie är säker på att hon vill fortsätta med fotbollen, men tycker att det är viktigt med en utbildning också.

Därför, när det var dags att välja gymnasieprogram, valde hon ekonomi och sökte samtidigt NIU fotboll, där NIU står för nationell idrottsutbildning. Till den nationella idrottsutbildningen får eleverna söka i samband med att de söker gymnasieprogrammen. 20 elever väljs ut som under gymnasietiden får träna fotboll tre gånger i veckan i stället för elevens individuella val.

Emelie bor i Delsbo, och har i alla år spelat med Delsbos damlag som spelar i division 3. Men inför vårsäsongen valde hon att byta lag, till Iggesund, som spelar en division högre.

– Jag kände att jag behövde det för att utvecklas.

Och det är skillnad på division 2 och division 3.

– I Iggesund tar spelarna det mycket mer seriöst. Alla vill utvecklas, och det är det som avgör varför Iggesund spelar en division högre.

Emelie trivs jättebra i Iggesund, säger hon.

– Det är ett jättehärligt gäng, och vår tränarduo, Eva Lambertsson och Anette Åkerlund är en bra kombination.

Emelie har ingen given position på planen, utan det kan variera vecka för vecka.

– Så det är alltid spännande. Men det är alltid kul att spela forward och göra mål.

Den här säsongen har hon gjort ett.

– Jag blev inbytt i 82:a minuten och gjorde mål i 84:e, säger hon och skrattar.

Men det är inte bara fotboll på lokal nivå som hon tycker är intressant. Det lag som ligger henne närmast om hjärtat är Djurgården, vars framfart i allsvenskan hon följt i många år.

Med egna fotbollsträningar tre gånger i veckan hinner hon inte se så många av Djurgårdens matcher live, men hon följer resultatet på Twitter och genom olika appar, och givetvis på tv när det sänds där och hon har tid över att titta.

Två andra lag Emelie gärna ser är Barcelona och Bayern München, och hon hoppas kunna se några av deras matcher live.

– Jag var och kollade på tyska landslaget där många spelare från Bayern Münchens spelar, och det var en jättehäftig match.

Så länge hon går gymnasiet går det bra att kombinera fotbollen och studierna, men hon är medveten om att det kan bli svårare om hon börjar på universitet. För hon vill gärna utbilda sig vidare inom ekonomi. Men skulle hon få möjligheten att spela fotboll på högre nivå, så vore det en spännande utmaning.

Collegefotboll i USA är en grej som hon reflekterat över. Maja Lambertsson, tidigare spelare i Team Hudik och damallsvenska Sundsvall, är i USA och spelar fotboll, och hon har berättat om sina upplevelser för Emelie.

– Det är väldigt inspirerande, man blir sugen att prova, men vi får väl se vad som händer i framtiden.

Mer läsning

Annons