Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elias ser en framtid på NASA eller CERN

/
  • Elias ser fram emot att sitta på en alptopp och titta ut över stjärnhimlen.

Elias Waagaard, 18 år gammal från Hudiksvall, är Sveriges stipendiat till ett internationellt astronomiläger i Italien.
– Världen erbjuder möjligheter. Det är bara att ta dem.

Annons

Elias Waagaard har alltid varit intresserad av vetenskap, speciellt astronomi och rymdfart. Som elev på Bromangymnasiets naturvetenskapsprogram och medlem i Astronomisk ungdom har hans intresse för rymden ökat.

– Jag tror att rymden alltid har intresserat mig för att det är något som är större än oss och som finns runt omkring oss. Jorden är ju verkligen bara en liten liten punkt i universum. Det finns så mycket mer att upptäcka, så det är naturligt att bli intresserad av det tycker jag.

Läs även: Ljusfenomen sken upp himlen

Utvald av Svenska astronomiska sällskapet ska Elias i december i år åka till alpbyn Nus i Italien, för en veckas astronomiläger. Svenska astronomiska sällskapet står för både rese- och lägerkostnaderna.

– Jag känner mig hemskt ärad att få åka i väg på något sådant här och få bidra med att vara den svenska delegaten. Det kommer att bli helt fantastiskt. Vi kommer bland annat att åka till Matterhorn och på nätterna kommer vi att gå upp och observera och titta på stjärnorna. Ett av Italiens bästa observatorier ligger där uppe. Det är verkligen en fantastisk möjlighet.

Läs även: Spännande dagar på rymd-gymnasiet

Förutom att observera natthimlen ser Elias fram emot att knyta kontakter med European Southern Observatory, ESO, som håller i lägret. Det är nämligen de som äger världens största teleskop. Men han ser även fram emot att få träffa andra ungdomar från olika delar av världen.

– Det jag ser fram emot mest är att få sitta på en alptopp och titta ut över stjärnhimlen och Vintergatan. Även att få träffa nya kompisar. Det är nog den mest fantastiska aspekten tror jag, att få träffa ungdomar från hela världen med samma intresse. Att få vänskap och knyta kontakter för livet.

För att kvalificera sig skickade Elias in ett videobidrag på tre minuter där han valde att berätta om ett astronomiskt objekt som heter Eta Carinae. Han berättade även om sig själv, sitt förflutna och hur han alltid varit intresserad av astronomi och hur det har skapat den han blivit i dag.

– För att få en retorisk effekt i videon, använde jag en mustasch och glasögon som jag sedan tog bort när jag berättade om mitt eget förflutna. Som att mitt yttre jag skalades av och plötsligt var det jag, den här yngre pojken med ren nyfikenhet och oskuldsfulla ögon som kom fram. Det kanske var det de föll för, skrattar Elias.

Han berättar vidare om sitt år som utbytesstudent i Kanada, där han studerade både engelska och franska. Att han kan flytande engelska och franska tror han var en del till att de valde just honom.

Läs även: Som bakfull efter ett liv i rymden

Efter gymnasiet har Elias planer på att studera vidare.

– Jag siktar på att syssla med någonting inom vetenskap och forskning, gärna teknisk fysik, civilingenjörsutbildning troligtvis. Kanske i Uppsala, på KTH eller något annanstans, det vet jag inte än.

Drömjobbet är att utveckla ingenjörskonst hos USA:s federala myndighet för rymdfart, NASA, eller CERN som är världens största partikelfysiklaboratorium.

– Gärna ett yrke där jag får träffa mycket människor och utveckla teknik som hjälper alla. Genom att resa så inser man hur mycket det finns utomlands. Världen erbjuder möjligheter. Det är bara att ta dem.

Läs även om Christer Fuglesangs besök på Bergsjö skola

Mer läsning

Annons