Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevmål släparvid jämförelse

Hudiksvall och Nordanstigs elever halkar efter i en jämförelse med övriga kommuner i landet. Mest syns det i årskurs nio.

Annons

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som kommunvis rapporterar resultat för grundskolan.

I årskurs fem ligger Hudiksvall bra till i förhållande till genomsnittet. I matte och svenska till och med stadigt över riksgenomsnittet medan engelskan ligger nära.

När hudikeleverna når högstadiet ser det sämre ut. I samtliga dessa ämnen hamnar eleverna då rejält under genomsnittsnivån. I femte klass når 81,8 procent av eleverna målen i matematik, vilket är 2,9 procent över landets medeltal. I nionde klass har 82,9 procent klarat godkänt, men där är medeltalet för riket 87 procent, vilket innebär att de hamnar 4,1 procent under riksgenomsnittet.

För Nordanstigs del är det värre. Där klarar bara 66,4 procent av femmorna sina matematikmål och av niondeklassarna klarar endast 70,5 procent godkänt.

Även i nutidsorienteringen släpar niondeklassarna efter. Det gäller båda kommunerna. Rikspoängen ligger där på 13,7 i medelvärde. Hudiksvallsniorna presterade 11,5 och Nordanstigseleverna 11,8.

Också sett till gymnasiebehörigheten ligger kommunerna risigt till och jämfört med året innan (2008) har situationen inte förbättrats enligt SKL. I Hudiksvall får 86,4 procent av niorna behörighet till gymnasiet, medan Nordanstigseleverna klarar det till 84,3 procent. Genomsnittet i riket är 88,8 procent.

Sociala indikatorerna släpar också efter. När det gäller andelen som ofta eller alltid är nöjda med sig själva svarar 66 procent av Hudikeleverna ja och 55 procent av Nordanstigseleverna. För riket ligger siffran på 68 procent i genomsnitt.

Andelen elever som ofta eller alltid tycker om att gå till skolan är stor i Hudiksvall, 42 procent mot riksgenomsnittets 41. I Nordanstig är eleverna mer kallsinniga och 33 procent svarar ja på den frågan.

Mer läsning

Annons