Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever missnöjda med skolmiljön

/
  • Kommunens besiktningsmän har tagit bort de värst drabbade gungorna. Men också av de som är kvar är flera trasiga.
  • Eleverna i åk 6 i har själva skrivit till kommunen om den dåliga skolmiljön som ingen gör något åt.

Flera av kommunens skolgårdar förfaller. I Näsviken har eleverna tröttnat på de trasiga leksaker och den dålig miljö som pågått under många år. Barnen har nu därför själva valt att be kommunen om hjälp.

Annons

Efter flera års missnöje valde eleverna att själva skriva ett brev till kommunen där de bifogar flera bilder på den förfallna gården. Miranda Engfors i åk 6 är en av de som skrivit brevet. Hon menar att det egentligen inte är något nytt som behöver byggas för att skolgården ska bli bra, utan att det som redan finns lagas. Mark Pole, lärare på skolan, säger att miljön kring barnen och de signaler som det sänder påverkar dem negativt.

– Det här har pågått i så många år att många av barnen går genom hela sin grundskolegång med trasig skolgård. Jag tycker att det sänder fel signaler från vuxenvärlden om att det är okej att inte sköta och hålla fint omkring sig.

Enligt honom ändras attityden till att ta hand om skolgården negativt när det redan är trasigt vilket gör att ännu mer skadegörelse görs.

Lennart Backlund, tillförordnad verksamhetschef vid lärande- och kulturförvaltningen, beskriver det barnens bilder visar som bedrövligt, men att det handlar om prioritering över vad som går att få in i budgeten.

– Jag vet att det här inte är enda exemplet på en dålig skolgård. Jag har själv varit ute och sett att det finns stora brister på kommunens skolor, men det är en prioriteringsfråga. Det är när det kommer andra brister i arbetsmiljön som problem som de här kan bli liggande i flera år.

Gert Westberg, driftchef vid tekniska förvaltningen, säger att nämnden innan semestrarna drar igång ska se över elevernas önskningar. Han menar att det är under de årliga besiktningsronderna som saker på skolgårdarna plockats bort, men att det i Näsvikens fall redan i sommar kommer att påbörjas en utredning över vad som behöver åtgärdas.

Mer läsning

Annons